Milaan met Local

Time to momo gids Milaan. De beste tips van een local

Laat je door de time to momo reisgids Milaan door de stad leiden. In zes routes zie je de leukste, mooiste en (on)bekendste wijken van Milaan.

Ken je de 100% stedengidsen nog? Die reeks heet al een aantal jaar time to momo. In 2021 verscheen voor het eerst de gids over Milaan waarvan ik de auteur ben! In zes routes neem ik je mee door mijn favoriete wijken in de stad. Van het bekende centro storico tot de minder bekende, maar absoluut leuke wijken Porta Romana en Porta Venezia. In dit artikel geef ik je een voorproefje van de time to momo reisgids Milaan en de verschillende wijken die ik heb geselecteerd.

Ben je al overtuigd? Koop dan via deze link direct de gids!  

time to momo milaan als local_021_a

Het centro storico, een must-see als je Milaan bezoekt

Een bezoek aan het historische centrum kun je eigenlijk niet overslaan. Of je Milaan nu al eens bezocht hebt of er voor de zoveelste keer komt. Natuurlijk neem ik je in de eerste route mee langs de indrukwekkende gotische Dom van Milaan en de prachtige Galleria Vittorio Emanuele II. 

Maar het zou geen goede time to momo gids zijn als we ook niet over de wat minder gebaande paden gaan. Zo tip ik de lekkerste eettentjes waar je voor een eerlijke prijs lekker luncht of dineert. In de reisgids time to momo Milaan verklap ik waar je rustigere delen van het centrum vindt, wandel je door een heerlijk park en kun je griezelen in een ossuarium. Ook breng ik je naar een unieke locatie voor het drinken van een aperitivo. 

Lees vooral verder als je ook het minder bekende deel van het centrum van Milaan wilt gaan ontdekken. 

Ik ben super trots op de gids, zeker omdat de foto‚Äôs van deze gemaakt zijn door Roy. Hij is niet alleen mijn man, maar werkt onder de naam zeropxl als fotograaf. Hij maakte trouwens ook de foto’s van de reisgids Comomeer – verrassend veelzijdig, die ik in 2022 schreef!

"Ik tip de lekkerste eettentjes in het historische centrum van Milaan waar je voor een eerlijke prijs lekker luncht"

De Navigli: gezelligheid, anarchisme en hippe fabriekshallen

Wist je dat Milaan tot zo’n 100 jaar geleden nog een werkend kanalensysteem in het oude centrum had? Inmiddels is dit systeem gedempt, maar aan de zuidzijde van het centrum kun je nog zien hoe de stad er in de vorige eeuw uitzag. 

De wijk rondom het Naviglio Grande is erg divers. Aan de ene kant de sfeervolle terrassen aan het kanaal, geliefd bij toeristen en Milanesen. Een paar straten zuidelijker de kraakpanden ‚Äėversierd‚Äô met schilderingen en spandoeken van anarchisten. En net iets oostelijker de recent gerenoveerde fabrieken rondom Via Tortona. Hier hebben¬†een diverse grote¬†modemerken hun kantoren en zijn¬†een aantal interessante musea, zoals het MUDEC en de Armani Silos, te vinden. Je kunt deze wijk ook gaan ontdekken met een stadsspel: de¬†Secret City Trail Milan underground: Street art and Stories in the Navigli area.¬†

Je kunt je in deze wijken de hele dag vermaken. ‚Äės Ochtends ga je op zoek naar een goede pasticceria voor een lekkere brioche. Na een bezoek aan het museum lunch je op een prachtige locatie in de Via Tortona. En na een paar uur winkelen strijk je voor een aperitief weer neer op een terras aan het gezellige Naviglio Grande. Cin cin!¬†

Achterin de time to momo gids Milaan staan ook nog een aantal tips voor als je langer in Milaan blijft of de stad al vaker hebt bezocht en dus ‚Äėtijd over‚Äô hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld richting het Naviglio della Martesana gaan. Dit ligt net ten noorden van de hippe wijk NoLo. Huur een fiets of trek de wandel (of hardloop-) schoenen aan en geniet van dit rustige deel van de stad en haar omliggende dorpen.

Het Naviglio Grande is een van de favoriete uitgaansgelegenheden van de Milanesen en haar bezoekers en mocht niet ontbreken in de reisgids over Milaan
In de time to momo Milaan gids vindt je tips voor winkels, monumenten, musea en horeca. Van eenvoudig tot luxe, van hip tot underground
Tijdens mijn stadswandeling en in de time to momo Milaan gids, vertel ik je meer over deze muurschildering
Neem de reisgids time to momo Milaan mee en loop tijdens je verblijf in de stad een aantal van de routes uit de gids

Route 2 time to momo Milaan: Brera en Corso Garibaldi

De route door Brera, Corso Garibaldi en Isola komt overeen met de stadswandeling Milaan in een Notendop. Ik bied deze aan als privétour en in de zomermaanden ook als groepstour. Doe je deze route (of boek je de stadswandeling met mij), dan heb je een hele goede introductie op de stad. 

Via de sfeervolle en autovrije wijk Brera met zowel design-als vintagewinkels loop je vervolgens door Corso Garibaldi. Dit is een fijne straat om winkelen en lekker eten en drinken te combineren. Loop af en toe een boetiek binnen als je op zoek bent naar (betaalbare) kleding van originele merken. En vergeet niet achterom te kijken: wie weet spot je nog een indrukwekkend kunstwerk op de muur!

Loop zeker ook door naar de wijk Isola. De wijk is in het afgelopen decennium steeds populairder geworden, mede dankzij de goede aansluiting op de wijk rondom Piazza Gae Aulenti. In Isola zijn wat leuke zaakjes maar vooral ook veel fijne restaurants!

Wist je dat ik maandelijks een artikel voor de time to momo Milaan blog schrijf? Je leest de tips voor je bezoek aan Milaan die ik daar deel op deze pagina. 

"Loop deze route met de time to momo gids op boek een privètour met mij.
In korte tijd zie je de diversiteit van Milaan."

Castello Sforzesco, Wagner en City Life, een tijdmachine

Het Castello Sforzesco is naast de kathedraal misschien wel het indrukwekkendste gebouw van Milaan. Mijn gasten verbazen zich altijd over het formaat van dit bouwwerk. En hoewel het in eerste instantie vooral een defensieve functie had, is het een halve eeuw het woonverblijf van de hertogen van Milaan geweest. Over deze familie vertel ik meer tijdens mijn wandeltour door Milaan of lees je over in de time to momo reisgids! 

Vanaf het indrukwekkende kasteel loop je langs opgravingen uit de Romeinse periode. Onderweg zie je prachtige kerken (onder andere de Santa Maria delle Grazie, naast de refter waarin Leonardo da Vinci het Laatste Avondmaal in schilderde), een vernieuwde markthal en gezellige straten. De eindbestemming van deze route is een van de meest imposante wijken van Milaan: CityLife. Hier valt je mond open van de hoogte maar ook de vormen van de drie kantoortorens die in de afgelopen jaren de lucht in zijn geschoten. Blijf hier hangen voor een drankje, een shopsessie op pak tram 1 (of de metro) weer terug richting het centrum of je accommodatie!

De time to momo reisgids Milaan is een fijne manier om de leukste wijken en plekken in de stad te ontdekken

Porta Romana en Porta Venezia, de langste route in time to momo Milaan

Heb je zin om een onbekend deel van Milaan te gaan ontdekken? Dan loop je de laatste route in de time to momo Milaan¬†reisgids. Start de wandeling – die samen met route 4 aan de langere kant is – met een ontbijt bij de kitscherige Bar Luce, onderdeel van de Fondazione Prada. Na eventueel een bezoek aan het museum loop je de wijk Porta Romana in. Deze residenti√ęle wijk heeft ruime straten met veel groen en voldoende horeca en boetieks om je wandeling af en toe te onderbreken. Halverwege kom je in een wat chaotischer maar niet minder interessant deel, rondom de Corso XXII Marzo. Kijk hier ook uit naar de street art van onder andere Millo¬†en¬†Igor Scalisi Palminteri.¬†

Porta Venezia is een van de populairste wijken in het centrum van Milaan. Je vindt hier de dé uitgaansbuurt voor de LGHBT+ community, heerlijke ijssalons, vintage winkels en een ruime keuze aan restaurants (ook met exotische keuken) en bars. Probeer deze wijk tijdens je trip naar Milaan sowieso te bezoeken!

"In Porta Venezia vindt je dé uitgaansbuurt voor de LGHBT+ community, heerlijke ijssalons, vintage winkels en een ruime keuze aan restaurants en bars."

Centro sud, het onbekende deel van het centrum van Milaan

Naast de route die langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan gaat, staat er in de time to momo Milaan er ook een route die door een minder bekend deel van het historische centrum loopt. Deze wandeling start bij het enorme Museo delle Scienze e Tecnologie Leonardo da Vinci. Dit museum is zeker een bezoek waard, onder andere vanwege de prachtige tentoonstelling die ze hebben over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Maar het is ook groot, dus hou de tijd in de gaten! 

Langs de Basilica di Sant’Ambrogio, die de ras-Milanesen als de meest belangrijke kerk van de stad zien (het waarom lees je in de gids) beweeg je je richting de 5Vie. Deze onbekende wijk in het centrum van Milaan is een mix van kunstgalerie√ęn, Romeinse opgravingen en indrukwekkende rationalistische architectuur.¬†

Als je ervoor kiest mijn Secret City Trail door Milaan te doen, dan kom je ook door deze wijk! 

Ben je op zoek naar een levendige plek om de avond door te brengen? Eindig je dag dan rondom de Colonne di San Lorenzo. Rondom dit bijzondere plein zijn veel bars en restaurants en heerst vanaf een uur of zeven een gezellige drukte. Salute! 
 
Mocht je geen fysieke gids willen kopen, dan kun je de route ook in de app van time to momo kopen.
 
Geniet van Milaan, de time to momo gids en laat mij weten wat je ervan vond! Via deze link kun je de time to momo Milaan gids kopen. 

Alle foto’s in dit artikel zijn © Inge de Boer of @roy_zeropxl
 Dit artikel bevat affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra.

× Meer info!