Milaan met Local

Rondleiding in Milaan – september en oktober 2022

Ga mee op deze Nederlandstalige rondleiding in Milaan en leer de stad in ongeveer twee uur goed kennen! In dit artikel lees je meer over de tours door Milaan - op open inschrijving - die ik in de zomervakantie van 2022 organiseer.

We zijn ruim over de helft van dit jaar. Het najaar staat voor de deur en dat betekent dat je misschien wel een stedentrip op het programma hebt staan. Of tijdens de herfstvakantie een over meerdere dagen in Milaan doorbrengt? Gaat die trip naar de stad die bekend staat om de fashion en design maar die nog veel meer te bieden heeft? Schrijf je dan in voor een rondleiding in Milaan. Ik bied zowel privétours aan als stadswandelingen op open inschrijving. 

Voor het najaar van 2022 staan er een aantal ‘open’ stadswandelingen door Milaan op het programma. Het is een relatief goedkope manier om een rondleiding door Milaan in een kleine groep (max. 10 – 12 personen) te doen. De tours zijn ingepland op de volgende data:

op maandagmorgen 12 september, vrijdagmiddag 16 en 30 september en vrijdagmorgen 23 september*
op vrijdagmorgen 7 en 14 oktober, zaterdagmorgen 8, 22 en 29 oktober, dinsdagmorgen 25 oktober, *

Deze tours starten om 10.00u of 14.00u. We wandelen van Porta Garibaldi naar de Dom van Milaan. In een tour van circa twee uur laat ik je de diversiteit van de stad zien: van moderne architectuur tot gezellige terrasjes van street art tot historische gebouwen. Zo zie je bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Milaan die je niet mag missen!

Je kunt aan een rondleiding meedoen voor 19,50€ per persoon. Ben je met een gezin, dan is er een hele aantrekkelijke korting! Neem contact op voor meer info. Of lees eerst verder om te ontdekken wat we onder andere zullen zien tijdens deze tour door Milaan

Je kunt natuurlijk ook altijd een privétour door Milaan met Nederlandse local boeken!  Dat kan wanneer je maar wilt (als mijn agenda het toelaat) en we kunnen de route dan ook personaliseren. 
* indien er niet voldoende aanmeldingen zijn kan de tour mogelijk geen doorgang vinden

Milaan_stadswandeling_milaan_zomer 2022001_vk

Milaan in een notendop - een rondleiding door Milaan voor jong en oud

Milaan in een notendop is een ideale introductie op de stad. Ik laat je kennis maken met de verschillende wijken in Milaan. We starten deze wandeling op Piazza Gae Aulenti, vlakbij het trein- en metrostation Porta Garibaldi. Na een introductie bewonderen jullie hier onder andere het Bosco Verticale (verderop meer hierover) en de moderne architectuur in dit gebied. Daarna wandelen we over de gezellige Corso Garibaldi, richting de wijk Brera. Wanneer we de prachtige binnenplaats van een van Milaans’ belangrijkste musea te hebben bewonderd, is het tijd voor de laatste etappe, in het centrum van de stad. Hier zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan te zien. De tour eindigt na ongeveer twee uur op Piazza del Duomo. Jullie kunnen dan op eigen gelegenheid de kathedraal bezoeken. Lees hier meer over de Dom van Milaan

Het leuke aan deze rondleiding door Milaan is dat je een goede indruk krijgt van de diversiteit van de stad: je ziet moderne architectuur en kerken uit de Romeinse tijd, de nieuwste street art, de belangrijkste monumenten van Milaan, unieke winkeltjes en pleinen die je op eigen gelegenheid waarschijnlijk niet zou vinden. De wandeling is dus leuk is voor iedereen! 

"Wie denkt dat Milaan alleen fashion is design is, zal zich positief verbazen over wat de stad allemaal nog meer te bieden heeft. Schrijf je snel in voor deze rondleiding door Milaan en ontdek de stad samen met een local."

Ben je al enthousiast en wil je je inschrijven voor deze open rondleiding door Milaan of een privé tour met mij boeken? Neem dan contact op. 

Het Bosco Verticale en andere moderne gebouwen rondom Porta Garibaldi

Tot 1931 liep door het gebied rondom de voormalige toegangspoorten Porta Garibaldi en Porta Nuova een spoorlijn. Deze eindigde op het toenmalige Centraal Station. Ondanks dat er diverse plannen werden gemaakt voor het gebied, is het ontwerp wat we nu gerealiseerd zien pas in 2010 gepresenteerd. Het staat vol met indrukwekkende kantoortorens en het bijzondere Bosco Verticale!

De Milanese architect Stefano Boeri kreeg de opdracht een appartementencomplex te maken. Hij vond het onzin om nog meer grond te consumeren en alleen maar beton aan de stad toe te voegen. Want het groen is volgens de architect ook een belangrijk onderdeel van het leven in de stad, zowel voor mens als natuur. Boeri maakte daarom een gewaagde beslissing en ontwierp een appartementencomplex dat helemaal is omgeven door groen. Het complex in de wijk Isola in Milaan kreeg de naam Bosco Verticale, oftewel Verticaal Bos. Vrijwel direct na de opening kreeg dit groene icoon van Milaan internationale bekendheid.

Aan het begin van de tour door Milaan kan je het project in het echt bewonderen. Natuurlijk vertel ik er nog meer over. Ben je nieuwsgierig, kijk dan alvast deze film over het Bosco Verticale in Milaan, gemaakt door The Blink Fish.

Milaan_rit met tram 1 Milaan

Corso Garibaldi, de leukste winkelstraat in Milaan

Zodra we onder de voormalige stadspoort door zijn, zijn we in Corso Garibaldi. Dit deel van de stad is ontstaan in de 17e eeuw, toen de Spanjaarden het in Milaan voor het zeggen hadden. Zij besloten de stad uit te breiden. Hoewel het lang een volksbuurt was waar veel kleine criminelen woonden, is het inmiddels een populaire straat. Ik vind het zelf heerlijk om langs de winkels te wandelen, af en toe te gaan zitten voor een koffie of een lunch en de street art te bewonderen. Want Corso Garibaldi is misschien wel de plek waar de street art in Milaan zich definitief heeft gevestigd. Mede dankzij de Gucci art wall waar ik tijdens de wandeling meer over zal vertellen.  

In de time to momo gids Milaan die ik schreef, vind je ook een aantal leuke tips voor deze straat. De gids is via deze link te koop. 

Zodra we aan het einde van Corso Garibaldi zijn, lopen we door naar Brera, een van de meest geliefde wijken in Milaan. 

"Wil je winkelen in Milaan? Ga dan naar Corso Garibaldi, waar je een verscheidenheid aan boetieks vindt en ook af en toe kan neerstrijken op een van de gezellige terrasjes"

Van Brera naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan

Brera is een van de oudere wijken van de stad. Het ligt net binnen de voormalige Middeleeuwse stadsmuren en was tot vijftig jaar geleden een echte volksbuurt. Tegenwoordig kan je je dat niet voorstellen. De wijk is vol van luxe boetieks, gezellige terrasjes, mooi onderhouden panden en intieme binnenplaatsen. Probeer daar zeker ook even binnen te kijken als we er langs lopen. 

Een van de bekendste bezienswaardigheden van deze wijk is de Pinacoteca van Brera. Het is misschien wel Italie’s belangrijkste museum als het gaat om schilderkunst uit de periode tussen de 13e en 19e eeuw. De Pinacoteca werd opgericht door Napoleon Buonaparte. We zullen hem zeker ook tegenkomen!   

Na de gezelligheid in deze wijk neem ik jullie meer naar de laatste stops langs misschien wel de bekendste monumenten van Milaan: het Teatro alla Scala, de Galleria Vittorio Emanuele en natuurlijk de kathedraal, beter bekend als de Duomo. Het is hier in dit deel van de stad wat drukker, maar zeker niet minder mooi. 

Wat te doen in Milaan na deze rondleiding

Na ongeveer 2 tot 2,5uur lopen eindigen we op Piazza del Duomo. Misschien ga je dan eerst lunchen en breng je dan een bezoek aan de Dom van Milaan. Je kunt de Dom zeven dagen per week bezoeken. Kaartjes koop je ter plekke in de museumshop op Piazza del Duomo of je koopt ze online. Het voordeel van dit laatste is dat je een rij kan overslaan. Kinderen tot en met vijf jaar zijn gratis, reis je met een familie met kinderen onder de 18 jaar, dan zijn er voordelige familietickets beschikbaar. Meer over een bezoek aan de Dom van Milaan in dit artikel

Heb je zin om je verblijf in deze stad te beginnen met een tour door MilaanContacteer mij dan nu om mee deel te nemen aan een van de open rondleidingen op maandagmorgen 12 september, vrijdagmiddag 16 en 30 september en vrijdagmorgen 23 september*
en op vrijdagmorgen 7 en 14 oktober, zaterdagmorgen 8, 22 en 29 oktober, dinsdagmorgen 25 oktober, * De rondleidingen door Milaan starten om 10.00u of 14.00u.

Hier meer informatie over privétours door Milaan.  

× Meer info!