Milaan met Local

Een bezoek aan de Dom van Milaan

Een bezoek aan de Dom van Milaan is zeker de moeite waard. Lees meer over hoe de kathedraal te bezoeken hoe je tickets voor de Duomo kunt kopen.

Als je een dag of weekend in Milaan bent, mag een bezoek aan de Dom van Milaan niet ontbreken. De enorme rooms-gotische kathedraal blijft indrukwekkend, of je deze nu voor het eerst ziet of er al honderden malen langs bent gelopen. Zelfs ik zie elke weer wat nieuws tussen de duizenden beelden die de kathedraal van Milaan rijk is. 

Bewonder het enorme ‘woud van zuilen’, geniet van het uitzicht over de stad of ga ondergronds voor restanten uit de Romeinse periode. Meer informatie over een bezoek aan de Milanese kathedraal, het kopen van tickets en kledingvoorschriften lees je in onderstaande artikel. 

Milaan_bezoek Dom Milaan

De geschiedenis van de kathedraal van Milaan

Vaak eindigt mijn wandeltour door Milaan voor de Duomo, de grootste kerk van Milaan. Ideaal, want dan kun je na een introductie op de stad lekker lunchen. waarna je uitgerust en op je gemak de kathedraal kunt bezoeken. Maar je kunt een bezoek aan de Dom natuurlijk ook op een ander moment tijdens je verblijf inplannen. Koop je kaartjes online via deze link en voorkom zo dat je in de rij moet staan. 

Maar goed, de Dom van Milaan is van oorsprong niet voor de toeristen gebouwd. Het startte allemaal in de tweede helft van de 14e eeuw. De toenmalige aartsbisschop Antonio da Saluzzo besloot dat de twee bestaande kerken niet meer voldeden aan wat de Milanezen nodig hadden. Hij liet een ambitieus ontwerp maken van wat uiteindelijk een van de grootste kerken ter wereld zou worden. Maar het hele bouwproces was gecompliceerder dan verwacht en duurde zo’n 600 jaar!

"Het hele bouwproces was gecompliceerder dan verwacht en duurde zo’n 600 jaar!"

Tja, een kerk van deze omvang neerzetten is natuurlijk niet eenvoudig. Al een jaar na de start van het project in 1386, bleek het voor de aartsbisschop ingewikkeld om het bouwproces te leiden. De toenmalige hertog van Milaan, Gian Galeazzo Visconti vond het project echter te belangrijk om het verloren te laten gaan. Hij besloot om het heft in handen te nemen. Dankzij zijn macht en het familiekapitaal kon hij het bouwproces in goede banen leiden. Zonder hem was een bezoek aan de kathedraal van Milaan misschien wel niet mogelijk geweest. 

De Dom van Milaan, een unieke kathedraal

Tot 1387 werden alle gebouwen in Milaan in baksteen gerealiseerd. Dankzij de vele rivieren die rondom de stad stromen was het een makkelijk te verkrijgen en relatief goedkoop bouwmateriaal. Gian Galeazzo Visconti besloot hier verandering in te brengen. Hij wilde dat de Duomo van Milaan rijkdom en welvaart zou uitstralen. Daarom besloot hij zijn marmergroeven in Candoglia ter beschikking te stellen. En zo werd het dus mogelijk de bakstenen structuur te bekleden met het bijzondere marmer uit de groeven aan het Lago Maggiore. 

Het marmer bleek trouwens wel een nadeel te hebben. Nadat het een aantal eeuwen blootgesteld was aan weer, wind en uitlaatgassen (de gemeente Milaan neem maatregelen om het aantal vervuilende auto’s dat de stad in rijdt te verminderen), vergruist het helemaal. Vandaar dat er continue wordt gewerkt aan de renovatie van deze kerk. Let maar eens op als het dak van de Dom van Milaan bezoekt. Je zult zien dat sommige marmeren details veel witter zijn dan anderen. Dit zijn stukken die vervangen zijn en dus veel recenter! 

Milaan_bezoek_aan_Dom_van_Milaan_02
Milaan-aan-Dom-van-Milaan-bezoeken_007

Een bezoek brengen aan de grootste kerk van Milaan

Je kunt de Dom van Milaan zeven dagen per week bezoeken. Kaartjes koop je ter plekke in de museumshop op Piazza del Duomo of je koopt ze online. Het voordeel van dit laatste is dat je een rij kunt overslaan. Kinderen tot en met vijf jaar zijn gratis. Reis je als een familie met kinderen onder de 18 jaar, dan zijn er voordelige familietickets beschikbaar. Maar wat is er allemaal te zien?

Als je gaat voor de Duomo Pass, het meest complete ticket, dan kun je alle onderdelen van het complex bezoeken. De echte liefhebber begint met een bezoek aan het Museo del Duomo (gesloten op woensdag), dat toegankelijk is via het naast de kathedraal gelegen Palazzo Reale. In dit museum vind je alles over de geschiedenis van de bouw van de kerk en meer informatie over de belangrijkste architecten en geldschieters. Want zonder ‘sponsors’ zou de Dom van Milaan nooit gerealiseerd kunnen worden. Zelf nu nog zijn deze belangrijk voor het betalen van het onderhoud van het complex.

De meeste mensen slaan het museum echter over en concentreren zich op een bezoek aan de kathedraal en het dakterras. In de kathedraal zit nog een verstopte parel die wat mij betreft een bezoek waard is! Ik zal het je zo verklappen.

"Bezoek het museum, de kathedraal en archeologische opgravingen en natuurlijk het dakterras van de Dom van Milaan"

Het interieur van de Dom

In tegenstelling tot de rijk gedecoreerde buitenkant is het interieur van de Dom een stuk soberder. De pracht zit hem wat mij betreft in de kleurrijke glas-in-lood ramen en de prachtige marmeren vloer. Als je hier overheen wandelt zul je merken dat het niet meer helemaal egaal is. Dat komt door het gebruik van verschillende marmersoorten, elk met een eigen hardheid. Het rode marmer uit Arezzo (net over de grens bij Zwitserland) en het zwarte uit Varenna (een plaatsje aan het Lago di Como) zijn een stuk harder dan het  marmer uit Candoglia.

Milaan_bezoek_dom_van_Milaan_03

Een verstopte parel van de Milanese kathedraal

Verder vind je in de kathedraal prachtige grafmonumenten, indrukwekkende hoge kolommen (deze noemt men ook wel het ‘woud van kolommen’), kleurrijke glas-in-lood ramen en een luguber beeld van de heilige Sant Borromeo

Heb je de binnenkant dan de Dom van Milaan bezocht en ben je in bezit van de Duomo pass? Ga dan vlak voor de uitgang via de trap naar beneden, de kelder in. Je bevindt je dan onder het Piazza del Duomo, wat mij betreft een verstopte parel is. In deze ruimte zie je een 4e eeuwse doopvont en de restanten van de kerk die hier stond voordat de Dom werd gebouwd. Het is het minst bezochte deel van de kathedraal maar sla het zeker niet over. Je komt er door vlak voor de uitgang de trap naar beneden te nemen. De weg wijst zich dan vanzelf. 

Over de vloer gesproken, let voordat je de kathedraal uitloopt ook eens op de messingstrook die vlak na de ingang is ingelegd. Dit is de meridiaan. Een zonnewijzer die ruim een eeuw lang de tijdsaanduiding voor de klokken in Milaan aangaf.

Dom van Milaan bezoeken

Een kathedraal met rooftop bar

Verder kun je met dit ticket voor de Duomo van Milaan natuurlijk ook de kathedraal zelf bekijken en het dak op! Een unieke ervaring want de terrazze del Duomo zijn de enige dakterrassen van een kerk die toegankelijk zijn voor het publiek. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw kon je hier zelfs bij een bar terecht voor een lekkere espresso of een verfrissend drankje. Dat kan helaas niet meer. Maar het uitzicht maakt het bezoek nog steeds de moeite waard! 

Maar hoe kom je op het dak van de kathedraal? Als je de Duomo uitloopt ga je direct rechts richting de achterkant van het complex. Halverwege zie je de toegang voor het geval je met de trap naar het dak wilt gaan. Kies je voor de lift, dan loop je nog even verder. Al snel zie je aan de achterzijde (noordoost) de toegang tot het dak met de lift. Na het bezoek aan het dak kun je vervolgens aan de andere kant naar beneden en daar de kathedraal uit gaan. 

Vanaf het dakterras van de Dom heb je een prachtig uitzicht over Milaan. Van de Galleria Vittorio Emanuele tot aan de nieuwbouw van CityLife en Porta Nuova. En op een heldere dag kijk je zelfs tot aan de Alpen! Ik blijf altijd genieten van dit beeld!

"Vanaf het dak van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over Milaan en omgeving"

Kledingvoorschriften voor bezoek aan Dom van Milaan

Als je in de warme maanden in Milaan bent, dan is het goed om er rekening mee te houden dat er voor een bezoek aan de Dom van Milaan (en andere kerken) kledingvoorschriften gelden. Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt dat je schouders bedekt moeten zijn.  En dat je korte broek of rok minstens tot je knieën reikt. Als je op teenslippers naar Milaan komt, kan het goed zijn dat de toegang je wordt geweigerd. Zorg dus dat je dichte schoenen aan hebt of degelijke sandalen.
Deze regels gelden trouwens in alle kerken in Milaan en de rest van Italië.

Mijn tip is om op warme dagen gewoon een dunne sjaal of extra shirt mee te nemen die je voor voor het bezoek aan de kathedraal even aantrekt. 

Geniet van dit bezoek aan de Dom van Milaan

Milaan_bezoek Dom_Milaan_025
Dit artikel bevat affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra. 
× Meer info!