Milaan met Local

De milieuzones van Milaan – area B en area C

Met de auto Milaan inrijden? Houdt dan rekening met dat er twee milieuzones in Milaan zijn. Lees hier meer over Area B en Area C in Milaan en voorkom boetes!

Met de auto Milaan inrijden is niet altijd even eenvoudig. Naast de drukte en de chaos, moet je ook rekening houden met de milieuzones in Milaan. Daarnaast zijn er ook verschillende parkeerregels in Milaan. 

Hieronder meer informatie over de milieuzones in Milaan – beter bekend als Area B en Area C – en tips om een (hoge) boete te voorkomen. 

Milaan_milieuzones in Milaan

Milieuzones in Milaan: ZTL, Area B en Area C

Milaan is een prachtige stad, maar ligt midden in de Povlakte. Hoewel deze vruchtbare vlakte een belangrijke rol heeft gespeeld bij de (economische) ontwikkeling van de stad, heeft het ook één groot nadeel: het wordt omringd door bergen. Dat maakt dat er weinig wind is en er door de hoge bevolkingsdichtheid een probleem is ontstaan met de luchtkwaliteit.

Sinds een jaar of tien is het stadsbestuur actief bezig om hier iets aan te veranderen. En al gaat het wat mij betreft te langzaam. Er komen wel steeds meer fietspaden en betere OV-verbindingen in de stad. Ook heeft het stadsbestuur maatregelen genomen om het aantal (vervuilende) vervoermiddelen dat Milaan in komt te verminderen. Je leest in dit artikel meer over de gevolgen van de milieuzones in Milaan wanneer als je met de auto naar de stad wilt komen. 

Kom je voor een dag naar Milaan en wil je nét wat meer van de stad meekrijgen dan alleen maar de highlights van Milaan? Boek dan één van mijn tours door Milaan. Van een stadswandeling onder mijn begeleiding tot een Secret City Trail, die zeker ook leuk is om te doen als je met kinderen ouder dan 8 jaar reist. 

Area B, de eerste milieuzone van Milaan

Zodra je Milaan binnenrijdt, rijdt je de Area B binnen (blauwe lijn op kaart). Dit betekent dat je van maandag tot en met vrijdag van 7.30u tot 19.30u NIET met auto’s met benzine euro 2 en diesel euro 4 en 5 (zelfs met roetfilter geinstalleerd) naar binnen mag*. Let op, er is geen duidelijk zichtbare controle. Maar er zijn borden die aangeven dat je deze zone inrijdt. Camera’s registreren je auto en kenteken en op basis daarvan eventueel boetes toesturen. 

Nieuwe/schonere auto’s mogen de Area B wel zeven dagen per week, 24 uur per dag binnenrijden. 

* Niet-inwoners met een diesel 5, mogen 5 dagen per jaar de Area B inrijden. Je moet hiervoor wel een uitzondering aanvragen binnen 24 uur nadat je Area B inrijdt. Dit kan via deze website.

Parkeren in Milaan

Area C, de milieuzone in het centrum van Milaan​

Ga je verder het centrum in dan kom je in de Area C (groene lijn op de kaart). Deze milieuzone komt overeen met de ring die vroeger door de Spaanse stadsmuren werd ommuurd. Ik vertel hier meer over tijdens mijn stadswandelingen door Milaan.

Ook hier geldt weer dat alleen de oplettende autorijder de borden en camera’s zal zien. Voor Area C geldt dat iedereen die deze binnenrijdt de auto moet registreren. Als je een elektrische of hybride auto hebt (met CO2 uitstoot die gelijk is aan of lager is dan 100 g/km) dan hoef je geen ticket te betalen. Maar je moet dan alsnog je kenteken registreren om te voorkomen dat je alsnog een boete krijgt. In dat geval stuur je een kopie van het kentekenbewijs, met daarop vermeld de uitstoot, en een kopie van een identiteitsbewijs naar het emailadres van het loket van Area C

Alle anderen kopen online een ticket a 7,50€. Je registreert dit vervolgens op deze websiteVoor mensen met een parkeerkaart voor mindervaliden geldt dat je een uitzondering mag krijgen en niet betaald. Maar dit moet je van te voren aanvragen. Helaas is het eigenlijk ‘eenvoudiger’ om gewoon het ticket te betalen.  

De Area C is actief van maandag tot en met vrijdag van 7.30u tot 19.30u. Op weekenddagen is het dus niet nodig een ticket te kopen en registreren.

Let op dat er binnen de Area C ook een aantal ZTL zones zijn: dus zelfs als je binnen de Area C bent, mag niet niet ongelimiteerd overal rondrijden.

Alle foto’s in dit artikel zijn © Inge de Boer of @roy_zeropxl
 Dit artikel bevat affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra.

× Meer info!