Milaan met Local

Parkeren in Milaan

Ben je van plan met de auto naar Milaan te komen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel meer informatie over parkeren in Milaan en alles wat daar bij komt kijken.

Ben je van plan met de auto naar Milaan te komen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In onderstaande artikel lees je meer over het parkeren in Milaan

Parkeren in Milaan verschillende kleuren parkeervakken

Met de auto naar Milaan?

De eerste vraag die ik je wil stellen is of het verstandig is om met de auto naar Milaan te komen? Iedereen mag hier natuurlijk zijn eigen keuze maken. Maar lees even verder zodat je de juiste overweging kunt maken.

Het ligt er ten eerste aan wanneer je komt en waar je vandaan komt. Reis je een dag naar Milaan vanaf een van de grote meren, zoals het Lago Maggiore, het Comomeer of het Gardameer? Dan is het misschien beter om een groot deel van de reis met de trein af te leggen. De regionale treinen in Italië zijn zeer vriendelijk geprijsd. Daarnaast reizen kinderen tussen de 4 en 13 jaar voor de halve prijs. Vanaf de meeste meren ben je in ongeveer een uur tot anderhalf uur op de stations Milano Centrale of Milano Porta Garibaldi. Beiden liggen gunstig als je mijn stadswandeling Milaan in een Notendop boekt. 

"Overweeg eerst of de auto de beste manier is om naar Milaan te gaan"

Wil je toch met de auto naar Milaan komen? Houdt er dan rekening mee dat het op doordeweekse dagen, behalve in augustus, vrij druk kan zijn. En vooral het laatste stukje van de reis door kan centrum kan relatief veel tijd kosten. Daarnaast zijn er ook twee milieuzones in Milaan bedoeld om het autoverkeer in de stad te beperken. Je leest hier meer over in een apart artikel over Area B en Area C in Milaan

Kom je van verder voor een dagtrip naar Milaan? Plan je trip dan van tevoren en koop een ticket voor een hogesnelheidstrein. Hoe eerder je deze kaartjes koopt, hoe aantrekkelijker de prijs. Ook voor degenen die vanaf het Gardameer en de omgeving van Peschiera del Garda naar Milaan komen is dit een goede optie. 

Als je met kinderen naar Milaan komt, boek dan een speurtocht door Milaan. Reis je met tieners en wil je op een leuke manier wat van Milaan zien? Doe dan een Secret City Trail. Je kunt het stadsspel door Milaan starten wanneer je wilt en het is de ideale manier om in korte tijd (ca. 2 uur) ook tieners wat meer mee te geven van Milaan dan alleen de Duomo en de winkelstraten 🙂

Milaan-aan-Dom-van-Milaan-bezoeken_007
Parkeren in Milaan

Met de auto naar Milaan: waar parkeren

Reis je met de auto naar Milaan, dan zijn er diverse mogelijkheden om de auto te parkeren.

Je kunt kiezen voor een optie buiten het centrum. Bijvoorbeeld bij één van de metrostations met overdekte parkeergarages. Het voordeel is dat je het laatste stuk comfortabel met de metro kunt afleggen. Lees hier meer over het openbaar vervoer in Milaan. Een andere optie is parkeren aan de rand van het centrum, buiten de milieuzone die bekend staat als Area C. Dat scheelt de aanschaf en het gedoe van de registratie van een ticket voor deze milieuzone in Milaan. De derde optie is om wel het historische centrum van Milaan in te rijden en daar te parkeren. Voor alle drie de opties lees je hieronder meer.

Waar je ook parkeert in Milaan, zorg in alle gevallen dat je waardevolle spullen uit je auto haalt. 

"Parkeer je auto bij één van de metrostations buiten het centrum en reis vanaf daar verder het centrum in."

Parkeren buiten het centrum van Milaan, bij een metrostation

Om het aantal auto’s in het centrum van de stad te verminderen, is het al een aantal jaar mogelijk om de auto te parkeren bij een van de grote metrostations buiten het centrum. Dit kan bijvoorbeeld bij Lampugnano*, Bisceglie en Molino Dorino (beiden metro M1 – directe verbinding naar het Piazza del Duomo voor een bezoek aan de Dom, het doen van een speurtocht met kleinere kinderen of het spelen van een Secret City Trail door Milaan) of Cascina Gobba en Famagosta (metro M2 – directe verbinding met het Castello Sforzesco en vanaf daar de rest van het centrum van Milaan). Je betaald hier een paar uur per uur voor het parkeren plus de metrotickets. Kinderen tot en met 13 jaar reizen zelfs gratis, dus dit is een voordelige optie. Meer over het gebruik van de metro lees je in het artikel over openbaar vervoer in Milaan.

*Let op dat Lampugnano binnen Area B ligt en de andere parkeerplaatsen nét erbuiten.

Parkeren in Milaan langs straat

Parkeren aan de rand van het centrum van Milaan, buiten de milieuzone

Je kunt de auto ook net buiten Area C parkeren. Dit kan onder andere onder het grote plein van Piazza Gae Aulenti. Je gaat dan wel Area B in (voor oudere benzine en dieselauto’s kan dit problematisch zijn), maar blijft net aan de rand van het drukkere en chaotische centrum. Bovengenoemde parkeergarage in Milaan is een ideale parkeerplek omdat je niet het centrum in hoeft en je ook direct bij het startpunt van mijn stadswandeling ‘Milaan in een Notendop’ bent. Parkeren kost hier circa 14€ per dag.

Een andere optie is parkeren in de nieuwe parkeergarage onder het station Milano Centrale, in Via Ferrante Aporti. Je betaald hier 20€ per dag en bent buiten Area C. Vanaf hier neem metro M3 (gele lijn): na vier haltes stap je uit op Piazza del Duomo. 

Parkeren binnen Area C van Milaan, het historische centrum

Wil je toch met de auto het centrum van Milaan in rijden, zorg dan dus dat je een ticket koopt voor de Area C en/of je het kenteken van je auto registreert. En houdt er rekening mee dat het inrijden van de stad drukker en chaotischer is dan je misschien gewend bent.

Parkeren op loopafstand van de Dom
kan oa. in parcheggio Meda (inrijhoogte 2m), Diaz en Buonaparte parking. Je betaald hier vanaf 3€ per uur tot een maximum van 40€ per dag. In deze parkeerplaatsen kan je trouwens ook ter plekke een ticket kopen voor de Area C. Let wel op dat je je kenteken alsnog registreert zodat deze aan jouw kenteken is gekoppeld.

"Let op dat als je met de auto het centrum in Milaan in gaat, je een ticket moet kopen en deze moet registreren."

Parkeren langs de straat in Milaan: witte, gele en blauwe lijnen

In rustigere wijken of in de augustusmaand, zal het wat makkelijker zijn om de auto langs de straat te parkeren. Ook hier geldt dat je moet opletten waar je de auto neerzet, want de verschillende kleuren parkeervakken hebben een verschillende betekenis.

Daarnaast is er een tijdslimiet voor betaald parkeren langs de straat: van maandag tot en met zondag, tussen 8.00u en 19.00u mag je maar maximaal 2 uur achter elkaar parkeren op de plekken waar dit betaald is. Zie het kopje ‘blauwe lijnen’.

De makkelijkste lijnen zijn de witte lijn. Hier mag je gewoon parkeren zonder te betalen. Hoogstens zit er een limiet qua parkeerduur of beperkingen gedurende de week, omdat er bijvoorbeeld een markt is. Houdt dit dus even in de gaten. Meestal staan op een kruising borden die aangeven wat de specifieke regels voor die straat zijn.

De blauwe lijnen betekenen betaald parkeren. Dit hoeft niet altijd de hele dag te gelden, soms betaal je alleen in de ochtend of alleen op doordeweekse dagen. Controleer dit dus ook ter plekke. Je betaalt bij de automaat (voer je kentekenplaat in want je krijgt geen bonnetje meer), via de app of met je Telepass. Voor mensen met een Italiaans telefoonabonnement bij TIM, Wind of Vodafone is het ook mogelijk om met sms te betalen. Meer info vind je op de site van ATM, de vervoersmaatschappij van Milaan.

Parkeerkvakken die met gele lijnen worden aangegeven, zijn alleen voor vergunninghouders. In principe mag je daar als toerist dus niet parkeren, tenzij de accommodatie waar je slaapt je een uitzondering heeft gegeven.

Laadpalen in Milaan

Hoewel de elektrische auto in Italië nog niet zoveel in het straatbeeld is te zien als in Nederland, komen er steeds meer punten waar je de elektrische auto kunt opladen. Deze laadpalen zijn vaak langs de straten en alleen bedoeld voor kort parkeren/laden. 

Meer over reizen met een elektrische auto in Italie lees je in dit artikel van ciaotutti.nl

× Meer info!