Milaan met Local

Parkeren in Milaan

Ben je van plan met de auto naar Milaan te komen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel meer informatie over parkeren in Milaan en alles wat daar bij komt kijken.

Ben je van plan met de auto naar Milaan te komen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Parkeren in Milaan

Met de auto naar Milaan?

Ja, de eerste vraag die ik je wil stellen is of het verstandig is om met de auto naar Milaan te komen? Iedereen mag hier natuurlijk zijn eigen keuze in maken, maar lees even verder zodat je de juiste overweging kunt maken.

Het ligt er ten eerste aan wanneer je komt en waar je vandaan komt. Reis je een dag naar Milaan vanaf een van de grote meren, zoals het Lago Maggiore, het Comomeer of het Gardameer? Dan is het misschien beter om een groot deel van de reis met de trein af te leggen. De regionale treinen in Italië zijn zeer vriendelijk geprijsd en kinderen tussen de 4 en 13 jaar reizen voor de halve prijs. Vanaf de meeste meren ben je in ongeveer een uur tot anderhalf uur op de stations Milano Centrale of Milano Porta Garibaldi. Beiden liggen gunstig als je mijn stadswandeling Milaan in een Notendop boekt. 

"Overweeg eerst of de auto de beste manier is om naar Milaan te gaan"

Wil je toch met de auto naar Milaan komen? Houdt er dan rekening mee dat het op doordeweekse dagen, behalve in augustus, vrij druk kan zijn in het centrum en dat vooral het laatste stukje van de reis relatief veel tijd gaat kosten. Daarnaast zijn er ook twee milieuzones in Milaan bedoeld om het autoverkeer in de stad te beperken. Ik kom hier zo direct op terug.

Kom je van verder voor een dagtrip naar Milaan? Plan je trip dan van tevoren en koop een ticket voor een hogesnelheidstrein: hoe eerder je deze kaartjes koopt, hoe aantrekkelijker de prijs.

Als je met kinderen naar Milaan komt, boek dan een speurtocht door Milaan. Reis je met tieners en wil je op een leuke manier wat van Milaan zien? Doe dan een Secret City Trail door Milaan. Je kunt starten wanneer je maar wilt. 

Parkeren in Milaan Area B_002_small
Milaan_doorreis_hotel_Milaan_castello sforzesco

Milieuzones in Milaan: ZTL, Area B en Area C

Milaan is een prachtige stad, maar ligt midden in de Povlakte. Hoewel deze vruchtbare vlakte een belangrijke rol heeft gespeeld bij de (economische) ontwikkeling van de stad, heeft het ook één groot nadeel: het wordt omringd door bergen. En dat maakt dat er weinig wind is en er door de drukte een probleem is ontstaan met luchtvervuiling.

Sinds een jaar of tien is het stadsbestuur actief bezig om hier iets aan te veranderen. En al gaat het wat mij betreft te langzaam, er komen wel steeds meer fietspaden en betere OV-verbindingen in de stad. Ook heeft het stadsbestuur maatregelen genomen om het aantal auto’s en andere vervoermiddelen dat Milaan in komt te beperken. Hieronder meer over de milieuzones in Milaan

Area B, de eerste milieuzone van Milaan

Zodra je Milaan binnenrijdt, rijdt je de Area B binnen (blauwe lijn op kaart). Dit betekent dat je van maandag tot en met vrijdag van 7.30u tot 19.30u NIET met auto’s benzine euro 2 en diesel euro 4 en 5 (zelfs met roetfilter geinstalleerd) naar binnen mag*. Let op, er is geen duidelijk zichtbare controle maar er zijn borden die aangeven dat je deze zone inrijdt en camera’s die je auto en kenteken registreren en op basis daarvan eventueel boetes toesturen. 

Nieuwe/schonere auto’s mogen de Area B wel zeven dagen per week, 24 uur per dag binnenrijden. 

* Niet-inwoners met een diesel 5, mogen 5 dagen per jaar de Area B inrijden. Je moet hiervoor wel een uitzondering aanvragen vòòrdat je Area B inrijdt. Dit kan via deze website.

Area C, de milieuzone in het centrum van Milaan​

Ga je verder het centrum in, dus binnen de ring die vroeger door de Spaanse stadsmuren werd ommmurd, dan kom je in de Area C (groene lijn op de kaart). Daarnaast zijn er binnen de Area C ook een aantal ZTL zones, dus zelfs als je binnen de Area C bent, mag niet niet ongelimiteerd overal rondrijden. 

Ook hier geldt weer dat alleen de oplettende autorijder de borden en camera’s zal zien. Voor Area C geldt dat iedereen die deze binnenrijdt de auto moet registreren. Als je een elektrische of hybride auto hebt (met CO2 uitstoot die gelijk is aan of lager is dan 100 g/km) dan hoef je geen ticket te betalen, maar moet je alsnog je kenteken registreren om te voorkomen dat je alsnog een boete krijgt. Je stuurt een kopie van het kentenbewijs, met daarop vermeld de uitstoot, en een kopie van een identiteitsbewijs naar het emailadres van het loket van Area C

Alle anderen kopen online een ticket a 7,50€ (tarief geldig sinds 30 oktober 2023) en registreren op deze websiteVoor mensen met een parkeerkaart voor minder validen geldt in principe dat je een uitzondering mag krijgen, maar dit moet je van te voren aanvragen. In veel gevallen is het ‘eenvoudiger’ gewoon het ticket te betalen.  

De Area C is actief van maandag tot en met vrijdag van 7.30u tot 19.30u. Op weekenddagen is het dus niet nodig een ticket te kopen en registreren.

Milaan-aan-Dom-van-Milaan-bezoeken_007
Parkeren in Milaan

Met de auto naar Milaan: waar parkeren

Heb je besloten om met de auto naar Milaan te komen, dan zijn er diverse mogelijkheden om de auto te parkeren. Je kunt kiezen voor een optie buiten het centrum, bij één van de metrostations met overdekte parkeergarages. Het voordeel is dat je dan buiten het centrum blijft en het laatste stuk comfortabel met de metro kunt afleggen. Lees hier over openbaar vervoer in Milaan. Je kunt er eventueel ook voor kiezen het historische centrum van Milaan in te rijden en daar te parkeren. Voor beide opties hieronder meer info.

Waar je ook parkeert in Milaan, zorg in alle gevallen dat je waardevolle spullen uit je auto haalt. 

"Parkeer je auto bij één van de metrostations buiten het centrum en reis vanaf daar verder het centrum in."

Parkeren buiten het centrum van Milaan

Om het aantal auto’s in het centrum van de stad te verminderen, is het al een aantal jaar mogelijk om de auto te parkeren bij een van de grote metrostations buiten het centrum. Dit kan bijvoorbeeld bij Lampugnano, Bisceglie en Molino Dorino (beiden metro M1 – directe verbinding naar het Piazza del Duomo voor een bezoek aan de Dom, het doen van een speurtocht met kleinere kinderen of het spelen van een Secret City Trail door Milaan) of Cascina Gobba en Famagosta (metro M2 – directe verbinding met het Castello Sforzesco en vanaf daar de rest van het centrum van Milaan). Je betaald hier een paar uur per uur voor het parkeren plus de metrotickets. Meer hierover lees je in het artikel over openbaar vervoer in Milaan.

Let op dat Lampugnano (je kunt in dat geval wel toestemming vragen om deze binnen te rijden) binnen Area B ligt en de andere parkeerplaatsen nét erbuiten.

Parkeren in Milaan langs straat

Parkeren in het centrum van Milaan

Wil je toch met de auto het centrum van Milaan in rijden, zorg dan dus dat je een ticket koopt voor de Area C en/of je het kenteken van je auto registreert. En houdt er rekening mee dat het inrijden van de stad drukker en chaotischer is dan je misschien gewend bent.

Parkeren op loopafstand van de Dom
kan oa. in parcheggio Meda (inrijhoogte 2m), Diaz en Buonaparte parking. Je betaald hier vanaf 3€ per uur tot een maximum van 40€ per dag. In deze parkeerplaatsen kan je trouwens ook ter plekke een ticket kopen voor de Area C. Let wel op dat je je kenteken alsnog registreert zodat deze aan jouw kenteken is gekoppeld. 

Je kunt ook de auto net buiten Area C parkeren. Dit kan onder andere onder het grote plein van Piazza Gae Aulenti. Je blijft dan buiten de Area C (gaat wel de Area B in) en blijft net aan de rand van het drukkere en chaotische centrum. Dit is de ideale parkeerplek omdat je niet het centrum in hoeft en je ook direct bij het startpunt van mijn stadswandeling ‘Milaan in een Notendop’ bent. Parkeren kost hier 14€ per dag.

Een andere optie is parkeren in de nieuwe parkeergarage onder het station Milano Centrale, in Via Ferrante Aporti. Je betaald hier 20€ per dag en bent buiten Area C. Vanaf hier neem metro M3 (gele lijn): na vier haltes stap je uit op Piazza del Duomo.  

"Let op dat als je met de auto het centrum in Milaan in gaat, je een ticket moet kopen en deze moet registreren."

Laadpalen in Milaan

Hoewel de elektrische auto in Italië nog niet zoveel in het straatbeeld is te zien als in Nederland, komen er steeds meer punten waar je de elektrische auto kunt opladen. Deze laadpalen zijn vaak langs de straten en alleen bedoeld voor kort parkeren/laden. 

Meer over reizen met een elektrische auto in Italie lees je in dit artikel van ciaotutti.nl

Parkeren langs de straat in Milaan: witte, gele en blauwe lijnen

In rustigere wijken of in de augustusmaand, zal het wat makkelijker zijn om de auto langs de straat te parkeren. Ook hier geldt dat je moet opletten waar je de auto neerzet, want de verschillende kleuren parkeervakken hebben een verschillende betekenis.

Daarnaast is er een tijdslimiet voor betaald parkeren langs de straat: van maandag tot en met zondag, tussen 8.00u en 19.00u mag je maar maximaal 2 uur achter elkaar parkeren op de plekken waar dit betaald is. Zie het kopje ‘blauwe lijnen’.

De makkelijkste lijnen zijn de witte lijn. Hier mag je gewoon parkeren zonder te betalen. Hoogsten zit er een limiet qua parkeerduur of beperkingen gedurende de week, omdat er bijvoorbeeld een markt is. Houdt dit dus even in de gaten, meestal staan op een kruising borden die aangeven wat de specifieke regels voor die straat zijn.

De blauwe lijnen betekenen betaald parkeren. Dit hoeft niet altijd de hele dag te gelden, soms betaal je alleen in de ochtend of alleen op doordeweekse dagen. Controleer dit dus ook even ter plekke. Je betaalt bij de automaat (voer je kentekenplaat in want je krijgt geen bonnetje meer) of via de app of met je Telepass. Voor mensen met een Italiaans telefoonabonnement bij TIM, Wind of Vodafone is het ook mogelijk om met sms te betalen. Meer info vind je op de site van ATM, de vervoersmaatschappij.

Parkeerkvakken die met gele lijnen worden aangegeven, zijn alleen voor vergunninghouders. In principe mag je daar als toerist dus niet parkeren, tenzij de accommodatie waar je slaapt je een uitzondering heeft gegeven.

Parkeren in Milaan verschillende kleuren parkeervakken
× Meer info!