Milaan met Local

Het openbaar vervoer in Milaan

Wil je het OV in Milaan gebruiken? Lees dan in dit artikel meer over de metro, bus en trams in Milaan en de verschillende kaartjes die je kunt gebruiken.

Milaan is een redelijk compacte stad, maar toch kan het zijn dat je af en toe gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Milaan. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende tickets die er zijn. Ook deel ik een link naar een toffe podcast die ik voor Ciao tutti maakte over een wel heel bijzondere Milanese tram.

Milaan openbaar vervoer Milaan

Naar Milaan met het openbaar vervoer

Milaan is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt helemaal vanuit Nederland of België met de trein naar Milaan komen: sinds eind december 2021 gaat er dagelijks een dag- en nachttrein die je met slechts één overstap vanuit Amsterdam naar Milaan brengt. Heel fijn en duurzaam!

Maar ook als je bij een van de Noord-Italiaanse meren verblijft, is Milaan goed bereikbaar met het OV. Dat scheelt weer parkeerstress en is ook nog eens goedkoop. Want de treinen in Italië zijn een stuk goedkoper dan in Nederland in België. Dus laat je auto achter in Gallarate (Lago Maggiore), Como of Lecco (Lago di Como), Brescia (Lago d’Iseo) of Desenzano of Peschiera del Garda en reis vanuit daar in (minder dan) een uur naar Milaan. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis. Reizigers tussen de 4 en 13 jaar betalen de halve prijs in de treinen van Trenord. De kaartjes voor de treinen in de regio Lombardije koop het het makkelijkste online

"Treinkaartjes zijn in vergelijking tot Nederland en Belgie een stuk goedkoper"

Vanaf de vliegvelden met het OV naar Milaan

Vlieg je naar Malpensa of Orio al Serio? Neem dan de shuttlebus naar Milaan. Deze is een klein uur onderweg en heeft als eindhalte Milano Centrale. Vanaf hier kan je met het OV naar je bestemming reizen. Straks meer over de verschillende kaartjes er zijn voor het gebruik van het OV in Milaan

Vlieg je naar het vliegveld Linate? Dan reis je verder met bus 73. Deze brengt je in ongeveer een half uur naar het centrum van Milaan. Hiervoor gebruik je gewoon een ticket urbano. 

Milaan_tickets_ metro_Milaan
OV Milaan metro

Het openbaar vervoer in het centrum van Milaan

Even wat getallen: in Milaan zijn er 19 tramlijnen, 132 buslijnen en 4 en een halve metrolijnen. Huh, 4 en een half? Ja, de laatste, M4 is nog in aanbouw maar opent tussen nu en 2024 steeds een stukje verder.  De metro’s in Milaan rijden met grote regelmaat, in de spits komt er zelfs elke drie minuten een metro voorbij. Je hoeft dus nooit lang te wachten.

Wist je trouwens dat de Milanesen de metrolijnen niet met hun nummer benoemen, maar met hun kleur. We hebben dus la rossa (M1), la verde (M2), la gialla (M3) en la lilla (M5). Meer over de geschiedenis van de metro in Milaan en de Nederlandse ontwerper van de bewegwijzering in het artikel ‘Bob Noorda – hoe een Nederlandse designer de metrostations van Milaan mocht ontwerpen’ dat ik voor Ciao tutti schreef. 

"In de spits komt er elke drie minuten een metro voorbij"

Kaartjes voor OV in Milaan

Het meest gebruikte kaartje is de ticket urbano. Dit is een kaart voor een enkele rit en kost (slechts) 2,20€. Met dit kaartje mag je 90 minuten reizen, je kunt meerdere keren overstappen en zelfs heen en weer gaan. Bij wijze van spreken is het dus mogelijk om vanaf je overnachtingsplek naar Piazza del Duomo gaan en daar nog snel een laatste Italiaanse espresso drinken in de Galleria Vittorio Emanuele II. Neem vervolgens het OV om naar Milano Stazione Centrale te gaan. Daar kan je dan de bus naar het vliegveld nemen. Dit kaartje is ideaal wanneer je maar één tot drie ritten per dag met het openbaar vervoer verwacht te reizen.

Mocht je denken veel met het OV door Milaan te reizen, dan is het ook mogelijk een 24uurs of drie dagen ticket aan te schaffen. Het eerste kaartje is letterlijk 24uur geldig.  Dus vanaf het moment dat je hem voor het eerst gebruikt tot 24uur daarna. Kosten hiervoor zijn 7,60€. Het drie dagen ticket is geldig tot middernacht van de derde dag en kost 13€ euro. Met deze kaartjes kan je, net als met het ticket voor de rit, gebruik maken van bus, tram en metro. Met het verschil dat de laatste twee je de mogelijkheid geven een onbeperkt aantal ritten te maken. Ideaal dus wanneer je bijvoorbeeld een stuk met tram 1 wilt doen en af en toe wilt uitstappen, of niet al te grote stukken wilt lopen.

Wist je trouwens dat ik voor ciaotutti.nl een podcast maakte over de geschiedenis van het openbaar in Milaan. Meer specifiek gaat het over het prachtige ‘modello ventotto’, de historische trams die door de stad rijden? Je vindt hem op je favoriete podcastkanaal en in dit artikel. 

Milaan_rit met tram 1 Milaan

Waar kaartjes kopen

Tickets voor het OV in Milaan koop je trouwens bij de automaten in de metrohaltes of bij de Tabacchaio. Deze zijn te herkennen aan de grote ‘T’ die aan de gevel hangt. 

En sinds half april 2023 is het ook mogelijk om de rit in het OV met je bankpas, creditcard of telefoon te betalen. Bij de (trolley)bussen en trams hoef je alleen maar in te checken. Bij de metro check je wel in en uit. Heel makkelijk een geen excuus meer om zwart te rijden. 

Nog even een kleine waarschuwing: er zijn op drukke momenten wat vaker zakkenrollers actief in het openbaar vervoer, dus let op je spullen

tram Milaan openbaar vervoer
× Meer info!