Milaan met Local

Het openbaar vervoer in Milaan

Wil je het openbaar vervoer in Milaan gebruiken? Lees dan in dit artikel meer over de metro, bus en trams in Milaan en de verschillende kaartjes die je kunt gebruiken.

Milaan is een redelijk compacte stad. Toch kan het zijn dat je af en toe gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Milaan. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende ov-tickets die je kunt gebruiken, deel ik tips voor het gebruik van de bus, tram en metro in Milaan en vertel ik hoe het inchecken met de bankpas werkt.  

Milaan openbaar vervoer Milaan

Met de trein naar Milaan

Voor de echte reiziger: je kunt Milaan ook goed vanuit Nederland en België met de trein bereiken. Dagelijks gaan er tientallen treinen die je via Amsterdam, Antwerpen of Brussel naar Milaan brengen. In een aantal gevallen slechts met één overstap. Wat mij betreft heel fijn en duurzaam reizen. Je leest er meer over in het artikel over treinreizen naar Milaan

Maar ook als je bij een van de Noord-Italiaanse meren verblijft, is Milaan goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat scheelt weer parkeerstress en is ook nog eens goedkoop. Want treinritten in Italië zijn een stuk goedkoper dan in Nederland in België. Dus laat je auto achter in Gallarate (Lago Maggiore), Como of Lecco (Lago di Como), Brescia (Lago d’Iseo) of Desenzano of Peschiera del Garda (Gardameer) en reis vanuit daar in (minder dan) een uur naar Milaan. 

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis. Reizigers tussen de 4 en 13 jaar betalen de halve prijs in de treinen van Trenord. De kaartjes voor de treinen in de regio Lombardije koop je het makkelijkste online.

"Treinkaartjes in Italië zijn in vergelijking tot Nederland en Belgie een stuk goedkoper"

Vanaf de vliegvelden met het openbaar vervoer naar Milaan

Vlieg je naar Milaan op de vliegvelden Malpensa of Orio al Serio? Neem dan de shuttlebus of trein naar Milaan. De shuttlebussen rijden vanaf beide vliegvelden zeer regelmatig naar Milano Centrale. Ze zijn, afhankelijk van de drukte op de weg, circa een uur onderweg en hebben als eindhalte Milano Centrale. Vanaf hier kan je met het lokale OV naar je bestemming reizen. Straks meer over de verschillende kaartjes die er zijn voor het gebruik van het OV in Milaan. 

Vanaf Malpensa kan je ook reizen met de Malpensa-express. Deze trein vertrekt twee keer per uur vanaf het vliegveld (terminal 1) naar Milano Centrale en twee keer per uur naar Milano Cadorna. De rit duurt 40 minuten (Cadorna) en 55 minuten (Milano Centrale). Je betaald vanaf 13€ voor een enkele reis, of vanaf 20€ voor een retour. Tijden en tickets vindt je op de site van Malpensa Express.  

Vlieg je naar het vliegveld Linate? Je kunt dan met de metro M4 in ruim 10 minuten naar San Babila reizen. Vanaf dit metrostation kun je overstappen op M1 of, na een korte wandeling, de Dom bewonderen om daar weer ondergronds te gaan en de M3 op te pakken. Voor eind 2024 zouden alle metrohaltes van de M4 moeten openen. Je kunt dan vanaf Linate ook naar de westzijde van de stad reizen.

Milaan_tickets_ metro_Milaan
OV Milaan metro

Het openbaar vervoer in het centrum van Milaan

Even wat getallen: in Milaan zijn er 19 tramlijnen, 132 buslijnen en 4 en een halve metrolijn. Huh, 4 en een half? Ja, de laatste, M4 is deels nog in aanbouw. Deze zal in de loop van 2024 volledig openen en daarmee Linate met de westkant van de stad verbinden. De metro’s in Milaan rijden met grote regelmaat, in de spits komt er zelfs elke twee à drie minuten een metro voorbij. Je hoeft dus nooit lang te wachten.

Wist je trouwens dat de Milanesen de metrolijnen niet met hun nummer benoemen, maar met hun kleur? We hebben dus la rossa (M1), la verde (M2), la gialla (M3), la blu (M4) en la lilla (M5). Meer over de geschiedenis van de metro in Milaan en de Nederlandse ontwerper van de bewegwijzering in het artikel ‘Bob Noorda – hoe een Nederlandse designer de metrostations van Milaan mocht ontwerpen’. 

"In de spits komt er elke twee à drie minuten een metro voorbij"

Kaartjes voor OV in Milaan

Ten eerste goed nieuws voor degenen die met kinderen tot en met 13 jaar oud reizen: zij reizen onder begeleiding van een volwassene gratis. Doe je de speurtocht voor kinderen door Milaan? Dan is het ritje met de tram die ik aanraad dus zeker leuk om te doen.

Het meest gebruikte kaartje is de ticket urbano. Dit is een kaart voor een enkele rit en kost (slechts) 2,20€. Met dit kaartje mag je 90 minuten reizen, je kunt meerdere keren overstappen en zelfs heen en weer gaan. Dit ticket is ideaal wanneer je maar één tot drie ritten per dag met het openbaar vervoer door Milaan verwacht te reizen.

Verwacht je veel met het openbaar vervoer door Milaan te reizen? Dan raad ik een aan om een een 24-uurs of drie dagen-ticket aan te schaffen. Het eerste kaartje is geldig vanaf het moment dat je hem voor het eerst gebruikt tot 24-uur daarna. Kosten hiervoor zijn 7,60€. Het drie dagen ticket is geldig tot middennacht van de derde dag en kost 15,50€. 

Met al deze kaartjes kun je gebruik maken van (trolley)bus, tram en metro. Met het verschil dat de laatste twee tickets je de mogelijkheid geven een onbeperkt aantal ritten te maken. Ideaal dus wanneer je bijvoorbeeld een stuk met tram 1 wilt doen en af en toe wilt uitstappen. Of als je niet al te grote stukken wilt lopen en je vaak verwacht je met het OV door Milaan te verplaatsen. 

Er zijn meerdere zones in Milaan maar je moet wel heel ver het centrum uitgaan, wil je buiten de zone 1 komen. Twijfel je hierover? Check dan deze kaart. Alles in de wit gearceerde en licht paarse zone (Mi1 en Mi3) valt binnen de zone van het ticket urbano a 2,20€, de 24-uurs ticket en de driedagen kaart.

Milaan_rit met tram 1 Milaan

Waar kaartjes kopen

Tickets voor het openbaar vervoer in Milaan koop je bij de automaten in de metrohaltes of bij de Tabaccaio. Deze zijn te herkennen aan de grote ‘T’ die aan de gevel hangt. 

Sinds 1 februari 2024 zijn alle kaartjes die je ‘chip on paper’ en dus heroplaadbaar. Gooi je ticket na gebruik dus niet weg maar gebruik deze om er een andere rit op te laten.

In- en uitchecken in het openbaar vervoer in Milaan

Daarnaast is het ook mogelijk om de rit in het openbaar vervoer met je bankpas, creditcard of telefoon te betalen. Bij de (trolley)bussen en trams hoef je alleen maar in te checken. Bij de metro check je wel in en uit. Heel makkelijk en geen excuus meer om zwart te rijden. 

Nog even een kleine waarschuwing: er zijn op drukke momenten wat vaker zakkenrollers actief in het openbaar vervoer, dus let op je spullen

Toegankelijkheid van het OV: met de rolstoel of kinderwagen in het OV van Milaan

Reis je met een kinderwagen of rolstoel met het openbaar vervoer van Milaan. Houdt er dan rekening mee dat (nog) niet alle plekken goed te bereiken zijn met het OV.

Toegankelijkheid metrostations Milaan met rolstoel of kinderwagen

De metrolijnen M3, M4 en M5 hebben op alle stations liften. Voor de metrohaltes van de rode metrolijn (M1) en de groene metrolijn (M2) geldt dat een aantal strategische haltes een lift hebben: denk dan aan Milano Centrale. Duomo en Cadorna. De eerste en de laatste zijn ook de stations die je gebruikt als je met de Malpensa-express naar Milaan komt. Andere stations hebben veelal een traplift. 
Op deze pagina zie je een up-to-date overzicht van de werking van de (trap)liften in de metrostations van Milaan. Controleer dit zeker als je afhankelijk bent van een lift, want het is mij wel eens overkomen dat liften (tijdelijk) buiten gebruik waren. 

Met de kinderwagen of rolstoel in een bus of tram in Milaan

De meeste bussen zijn inmiddels de moderne, groene bussen (op uitzonderingen in de spits na) waarbij de chauffeur op verzoek een plateau kan openen dat fungeert als loopplank en waarbij de rolstoel of kinderwagen (als deze niet getild kan worden) naar binnen kan rijden. 

Voor de trams geldt dat de moderne trams over het algemeen een lage instap hebben. De klassieke, gele trammetjes, hebben dit echter niet en zijn niet rolstoelgankelijk. Als je met een kleine en/of opvouwbare kinderwagen reist, kun je hier wel mee naar binnen. Let wel op dat de trams klein zijn en dat je bij drukte gevraagd kunt worden de volgende tram af te wachten.

Meer over tram 1 in Milaan

Voor ciaotutti.nl maakte ik een aantal jaar geleden een podcast over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Milaan. Meer specifiek gaat het over het prachtige ‘modello ventotto’, de historische trams die door de stad rijden? Je vindt hem op je favoriete podcastanaal en in dit artikel

tram Milaan openbaar vervoer

Alle foto’s in dit artikel zijn © Inge de Boer of @roy_zeropxl
 Dit artikel bevat (mogelijk) affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra.

× Meer info!