Milaan met Local

Met de trein naar Milaan vanuit Nederland en België

Een citytrip met de trein wordt steeds aantrekkelijker. Ik ging al meerdere keren vanuit Nederland met de trein naar Milaan en weer terug. Mijn ervaringen over deze treinreizen en tips voor het vinden van goedkope treintickets, lees je in dit artikel.

Ben je van plan op een duurzame en over het algemeen relaxte manier naar Milaan te reizen? Dan is het reizen met de trein een goede optie. Maar er komt (nu) nog wel wat bij kijken. Als (redelijk) ervaren treinreiziger deel ik in dit artikel een aantal tips voor een snelle, goedkope en comfortabele treinreis naar Milaan

Met de trein naar Milaan is comfortabel, goedkoop en ook nog eens duurzaam.

Waarom met de trein naar Milaan

Wij hebben als gezin geen auto. Tot een aantal jaar geleden huurden we voor onze zomervakanties vaak een auto. Maar het ging ons steeds meer tegenstaan een enorm bedrag te betalen. En dat terwijl we de auto voornamelijk gebruikten om van ons huis naar de bestemming te geraken en weer terug.

Al sinds we in 2012 naar Milaan verhuisden, maakten we regelmatig goede en goedkope treinervaringen door Italië. Sinds een aantal jaar reisten we met de trein van Milaan ook naar bestemmingen als het Zwarte Woud (Duitsland), Frankfurt en Strassburg. In de zomer van 2022 besloten we om nog een een paar stations verder te gaan. Dus maakten we voor het eerst de treinreis van Milaan naar Nederland en vice versa! Sindsdien reizen we niet anders meer.

Inmiddels zijn we al zo’n zeven keer op en neer naar Nederland gegaan. En met ‘we’ bedoel ik dan mijn man, onze kids (2017 en 2020) en ikzelf. Voor zover wij het kunnen inzien is het goedkoper dan vliegen. Zeker met onze kinderen die vaak nog gratis treinen. Daarnaast betaal je in de trein niet extra voor het meenemen van je bagage. En zorgt reizen met de trein voor een beperkte negatieve impact op het milieu. 

"Reizen met de trein is naast duurzaam ook voordelig en over het algemeen erg relaxt."

Met de trein via Basel naar Milaan

Tijdens onze bezoeken aan Nederland hebben we twee belangrijke bestemming, namelijk onze ouders. Wanneer we naar mijn ouders gaan reizen we naar Amsterdam. Het laatste half uur leggen we dan met de NS intercity af. En dat geldt dan ook voor de route andersom: we stappen in Amsterdam op de ICE en kiezen vaak de trein die ons direct naar Basel brengt. Vanaf daar kunnen we dan direct door naar onze eindbestemming van deze treinreis: Milaan!

Mijn schoonouders wonen in Zuid-Limburg. Als we hen bezocht hebben start onze treinrit naar Milaan in Aken. Na een uur in de regionale trein, stappen we in Keulen over op de ICE die direct, of met een tussenstop in Frankfürt of Mannheim naar Basel (of eventueel Zürich) rijdt.
Neem trouwens gerust een langere tussenstop in Basel. Dat kost mogelijk iets meer tijd, maar vervolgens heb je een directe trein naar Milaan. De laatste keer dat ik dit deed vertrok ik net na acht uur vanaf Amsterdam Centraal en was ik net voor negen uur ’s avonds op Milano Centrale. 

We reizen in de meeste gevallen via Duitsland en Zwitserland naar MilaanEr is op zich ook een fijne verbinding tussen Nederland en België via Parijs en Lyon naar Milaan. Ware het niet dat deze verbinding door een lawine waarschijnlijk tot de zomer van 2024 gestremd of in ieder geval beperkt is. Dus voorlopig laat ik deze optie even buiten beschouwing. 

Inge van Milaan met Local is al regelmatig met de trein van Nederland naar Milaan een andersom gereisd.

Duur en aantal overstappen treinrit naar Milaan

Naast de reisduur vragen mensen mij ook vaak hoe vaak je moet overstappen als je met de trein naar Milaan reist?

Ik start met het antwoord op de eerste vraag. De treinreis naar Milaan duurt ongeveer net zo lang als de rit met de auto. Dus afhankelijke van je bestemming in België of Nederland tussen de tien en veertien uur. Met als voordeel dat je in de trein wordt gereden, kunt staan wanneer je wilt en toilet en bistrot aan boord hebt!

Aantal overstappen tijdens treinreis naar Milaan

Het aantal overstappen op de treinrit naar Milaan ligt een beetje aan je vertrekstation, je bestemming maar ook je budget. Als we vanuit Milaan naar Nederland reizen (en andersom), gaan we voor het comfort. Wij kiezen dan liever een iets duurder ticket met minder overstappen, dan een rit waarbij we vaak moeten overstappen. En daarmee de kans op het missen van aansluitingen ook nog vergroten.

Bij een gemiddelde treinreis van Nederland naar Milaan stappen we twee tot drie keer over. We reizen eerst een deel met een lokale trein van NS of DB, om vervolgens over te stappen op de ICE. In Duitsland en/of in Basel wisselen we dan nog een keer van trein. Deze overstappen vind ik ook wel prettig en plannen we vaak ruim in. In het geval van vertragingen (zie later in dit artikel) heb je minder kans om de aansluiting te missen. Daarnaast is het ook fijn dat je tijdens die overstap even je benen kunt strekken. Zo wandelde ik onderweg naar Nederland al eens door Bern, Basel en Parijs! 

Verder gebruiken we deze overstap voor het inademen van wat buitenlucht en het aanvullen van de voorraden bij een stationsrestauratie of -supermarkt. Inmiddels ken ik ook de plekken waar de koffie goed is 🙂 

Reis je met een beperkt budget en dus vaker met regionale treinen ? Dan neemt het aantal overstappen toe tot ongeveer zes. De reisduur loopt dan op naar tussen de 14 en 16 uur. 

Vanaf Amsterdam, Utrecht en Den Bosch kun je direct met de ICE naar Basel. Daar stap je over op de trein naar Milaan
Als je vanuit Nederland via Basel en Como met de trein naar Milaan reist, rijdt je door de Gotthardtunnel
Tijdens het Zwisterse deel van de treinreis naar Milaan heb je prachtige vergezichten

Treintickets kopen voor de trein naar Milaan

Wie de berichten over reizen met de trein door Europa heeft gevolgd, heeft mogelijk al gezien dat het niet altijd makkelijk is een vriendelijk geprijsd treinticket te vinden. En dat klopt deels. Het kost wat moeite, zeker als je zelf op zoek gaat naar de beste aanbieding. 

Gelukkig zijn er inmiddels ook een aantal prijsvergelijkingsites voor het aanschaffen van treintickets. Aanbieders zoals Trainline en Omio kunnen helpen bij het vergelijken van de prijzen. Of je kunt het aanschaffen van een ticket voor je reis met de trein naar Milaan helemaal uitbesteden aan Choo Choo. Dit is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in treinreizen naar onder andere Italië.

Het kopen van een Interrail ticket is ook een optie. Zeker als je meerdere bestemmingen zult aandoen. Er zijn verschillende reisopties, vanaf 4 reisdagen in een maand. Af en toe zijn er ook kortingsacties, dus houdt het in de gaten als je de aanschaf hiervan overweegt. 

Ikzelf koop de treintickets van Nederland naar Milaan en terug over het algemeen direct bij de aanbieder. Dus in ons geval bij NS Internationaal, de Deutsche Bahn, SBB of Trenitalia. Maar om de beste prijs te vinden, moet ik meestal nog wel wat uitzoekwerk doen. Meestal splitsen we de reis op in twee verschillende tickets. Ik koop ze dan bij verschillende aanbieders omdat dit prijstechnisch gunstiger is. Maar het is ook al een paar keer voorgekomen dat de reis Nederland – Milaan voor een gunstig tarief werd aangeboden op NS Internationaal en ik deze dus daar kocht.

"Als je eenmaal weet hoe te zoeken, kun je voor een gunstige prijs met de trein naar Milaan reizen. "

Hoe vindt je goedkope treintickets naar Milaan

De kosten van de treintickets naar Milaan hangen van bepaalde zaken af: van de aanbieder, het moment van boeken en de periode waarvoor je boekt. 

Eerst kort iets over de aanbieder van de treinrit. Bij internationale treinreizen is het zo dat de ene rit bijvoorbeeld door Trenitalia wordt uitgevoerd terwijl een trein later door SBB wordt uitgevoerd. Het kan dus gunstig zijn de prijzen van verschillende treinen te vergelijken op de sites van de deze aanbieders. Voor de reis met de trein naar Milaan is het vaker voorgekomen dat het qua prijs voordeliger was om via de Deutsche Bahn tickets tot aan Chiasso of Domodossola te kopen. Het laatste deel van de rit gebruikten we dan een ticket gekocht bij Trenitalia. We hoefden daarvoor trouwens niet van trein te wisselen, de treintickets voor dat stuk waren er gewoon voordeliger.

Daarnaast hangen de kosten van de treintickets (deels) samen met het moment van boeken: boek je kort of lang van te voren en voor welke periode boek je? Net als met alles geldt dat tickets voor treinreizen rondom en in het weekend en de vakantieperiodes over het algemeen duurder zijn. Ook hier geldt, waar de vraag omhoog gaat, stijgen de prijzen. 

Voor het boeken van een internationale treinreis kan het verstandig zijn om ruim van tevoren te boeken. De meeste maatschappijen bieden van 3 tot 6 maanden van tevoren tickets te koop aan. Alleen in het najaar is hier een uitzondering op. Vanwege het ingaan van het nieuwe spoorboekje op de tweede zondag van december (dit is Europa-wijd), zijn de tickets voor december pas vanaf begin of half oktober te koop. Mocht je dus voor de kerstperiode treintickets willen boeken, houdt dan even in de gaten wanneer deze beschikbaar komen. 

Milano Centrale, de (voorlopige)eindbestemming van je treinreis vanuit Belgie of Nederland naar Milaan

Wat kosten treintickets vanuit België of Nederland naar Milaan

De kosten voor treintickets naar Milaan variëren. Zoals ik hierboven al schreef heeft het onder andere te maken met het moment van boeken en periode waarvoor je boekt. Maar zoals bij elke regel, zijn ook hier uitzonderingen op. 

Zo kocht ik in september 2023 een last-minute tickets voor de treinreis vanuit Nederland naar Milaan. Hiervoor betaalde ik 100€ voor een 2e klas rit. Een paar maanden later betaalde ik voor dezelfde rit, maar in de 1e klas 125€. En dit ticket had ik ruim een maand van te voren gekocht.

Mijn man ging in november 2023 met de kinderen (toen 3 en 5 jaar oud) op en neer vanuit Milaan naar Zuid-Limburg en deed dat voor totaal 90€! Maar in de meeste gevallen reizen we als gezin (twee volwassenen, twee kinderen van 3 en 6) voor een bedrag van circa 150€ naar Nederland. De terugweg hebben we in bijna alle gevallen onderbroken met een aantal overnachten in Duitse steden (we gingen al naar Freiburg, Stuttgart en Karlsruhe), dus dan wordt het ticket automatisch duurder. 

Kinderen tot en met 14 jaar reizen vaak gratis in de internationale treinen in Duitsland en Zwitserland. Dit is gunstig, zeker als je de prijzen gaat vergelijken met vliegtickets en de extra kosten die daar bijkomen. Koop je (een deel van) het ticket bij Trenitalia, dan betaal je voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar 50% van de normale prijs. 

Let op dat je bij het reserveren voor een trein in Duitsland voor een klein extra bedrag ook je zitplek kunt reserveren. Zo kies je of je bij een raam of juist aan het gangpad wilt zitten, liever met zijn vieren bij elkaar of juist naast elkaar zit. En of je een coupé dichtbij of juist ver van de boardbistrot wilt hebben. Wij hebben in alle gevallen ook een zitplekreservering gemaakt. 

Inmiddels hebben mijn man en ik ook een Bahncard 25. 2e klas gekocht. Hierbij krijg je 25% korting krijgt op het Duitse deel van de treinreis. Daarnaast kun je ook nog eens punten sparen. Bij meerdere treinritten in een jaar haal je de aanschafprijs van deze kortingskaart voor de Duitse spoorwegen er al snel uit.

Vertragingen tijdens de op de rit naar Milaan

Wie recent met de trein door Duitsland heeft gereisd of mensen kent die dat gedaan hebben, heeft ook gehoord over de vele vertragingen op het Duitse spoorwegen. Ik kan helaas niet anders dan dat beamen…. Maar er is hoop!

De vertragingen worden onder andere veroorzaakt door achterstallig onderhoud op het netwerk. Tegelijkertijd neemt ook de drukte op de spoorwegen toe, waardoor vaak een sneeuwbaleffect ontstaat. Is er één trein te laat, dan heeft de trein die er achter zit ook vertraging. 

Mijn eerste advies is dus: zorg voor ruime overstaptijden. Of vertrek vroeg zodat je niet afhankelijk bent van de laatste trein. Een andere optie is de reis in tweeën splitsen. Wij deden dat al een aantal keer, maar wel tijdens een langere vakantie. Zo bleven we een keer een aantal nachten in Freiburg (aanrader!), in Stuttgart en in Karlsruhe. Na een korte vakantie was het dan nog een uur of zes in de trein voordat we in Milaan arriveerden.

Bij vertragingen heb je als treinreiziger behoorlijk wat rechten. Bij vertraging kun je een deel van de kosten van je ticket terugvorderen. Zowel bij tickets gekocht op NS internationaal als op tickets gekocht bij de Deutsche Bahn kun je dat heel gemakkelijk in de app doen. Ik heb (helaas) ervaring met beiden en kreeg in beide gevallen mijn vergoeding snel teruggestort. 

In de winter van 2024 had ik op een dag met extreem weer (ijzel en flinke sneeuwval) zoveel vertraging dat het niet meer lukte om die dag op mijn bestemming te komen. Bij de servicebalie van Deutsche Bahn op het station van Keulen kon ik op vertoon van ticket vragen om een overnachting. Zij hebben deze vervolgens binnen de kortste keren geregeld. Ik overnachtte in een net hotel op slechts 5 minuten lopen van het station. En hoe vervelend een vertraging soms ook is, het was in dit geval overmacht en de DB heeft dat zeer netjes opgelost! 

"Vertragingen kunnen altijd voorkomen, zowel met de auto, de trein als met het vliegtuig. De reizigersrechten bij treinreizen zijn naar mijn mening erg gunstig."

Met de nachttrein naar Milaan

Eén vorm van treinreizen is hier nog niet aan bod gekomen: de nachttrein naar Milaan. Behalve tijdens de Rome-reis van mijn middelbare school, heb ik hier ook nog geen ervaring mee. Ik wil het graag een keer alleen proberen, want onze kids van 3 en 6 willen we (en onszelf) nog geen slechte nacht aan doen. 

Voor de treinreis van Amsterdam naar Milaan die ik in januari 2024 deed, heb ik de nachttrein overwogen. Maar ik vond de kosten toen niet opwegen tegen de eventuele tijdswinst. Voor een rit in een gedeelde (vrouwen)coupé van Amsterdam naar Zürich zou ik net zoveel moeten betalen als een eerste klas rit overdag van Amsterdam naar Milaan. Die rit heb ik vervolgens gebruikt om te werken, flink wat pagina’s uit een goed boek te lezen en in gesprek te zijn met een medereiziger terwijl ik genoot van het uitzicht. Deze treinreizen voelen voor mij als een vrije dag waarop ik dingen doe waar ik vaak niet aan toe kom. 

Maar ik sluit niet uit dat ik de nachttrein nog eens ga proberen en dan voeg ik die paragraaf aan het artikel toe.

Tips voor de treinreis naar Milaan met (kleine) kinderen

De reis met de trein vanaf Nederland naar Milaan (en vice versa), heb ik verschillende keren gemaakt. Ongeveer de helft van de reizen deed ik alleen, de andere met mijn gezin. Naast dat onze kinderen niet beter weten dan dat we met de trein reizen en ook lange afstanden maken, zorgen we ook voor voldoende eten en drinken en vertier. In de tas zit een spelletje Uno (we reizen ligt), stiften, tekenpapier en kleurboeken en soms mogen ze even een puzzel maken op de telefoon. Nog een leuke bijkomstigheid voor de kleine reizigers: in de ICE mogen de kinderen in de board bistrot een gratis treintje uit de DB collectie halen. Wat een feest!

Het handige aan reizen met de trein is dat ze onderweg naar het toilet kunnen, een wandeling kunnen  maken of gewoon uit het raam kunnen kijken naar al het moois dat voorbij gaat. 

In de Duitse en Zwitserse langeafstandstreinen zijn vaak speciale familie-coupès ingericht. Zeker in Zwitserland zijn dit heel mooi aangeklede coupés met tafelbladen die in spelborden veranderen. En het leuke is dat je er andere families treft, dus de kinderen kunnen spelen en eventueel nieuwe vriendjes maken. De tijd vliegt dan ineens!

Ben je eenmaal in Milaan aangekomen? Doe met je kinderen dan mijn speurtocht (voor kids tussen de 4 en 8 jaar) of ga een Secret City Trail spelen. Deze laatste is leuk voor iedereen van 8 jaar en ouder. 

Hoe comfortabel is reizen met de trein

Ondanks de perikelen op het (Duitse) spoor vind ik reizen met de trein, ook met (kleine) kinderen, een erg relaxte manier van reizen. Je hebt ruimte, een groot raam met uitzicht en kunt in de boardbistrot eventueel een hapje of drankje halen. De meeste treinen hebben internet, dus het is ook het moment om wat werk weg te werken. Neem zeker ook een boek, een goede film of een podcast mee. Wat mij betreft is de ‘verplichte rust’ ideaal om dingen te doen waar je normaal gesproken misschien niet de tijd voor neemt.

Over het algemeen zijn de zitplaatsen in de internationale treinen erg ruim en worden de toiletten regelmatig schoongemaakt. En zeker nu DB een aantal nieuwe ICE’s in gebruik neemt, wordt het comfort alleen maar groter.

Overweeg voor een langere reis zeker ook een ticket in eerste klas. Vaak is het prijsverschil met de tweede klas niet eens zo groot. Voor een paar tientjes meer heb je meer ruimte en meer kans op een zitplek mocht je (door vertraging) onverhoopt een andere trein nemen dan gepland. 

Daarnaast vindt ik het een groot voordeel dat je in de trein gewoon
je bagage kunt meenemen, zonder dat je beperkingen hebt qua formaat of het inleveren ervan. Wij reizen over het algemeen zo ligt mogelijk, maar zeker als je in de winter met een gezin reist of in de zomermaanden een extra paar (wandel)schoenen mee wilt nemen, is handbagage al snel te weinig. 

Alle foto’s in dit artikel zijn © Inge de Boer of @roy_zeropxl
 Dit artikel bevat (mogelijk) affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra.

× Meer info!