Milaan met Local

Bezoek aan het Laatste Avondmaal in Milaan

Da Vinci's Laatste Avondmaal in Milaan is een meesterwerk dat voor velen een must-see is. Het bemachtigen van tickets is daardoor ook niet eenvoudig. Hier praktische info voor een bezoek aan het Laatste Avondmaal in Milaan.

Leonardo da Vinci woonde zo’n 20 jaar in Milaan. Hoewel veel van zijn werk nooit werd gerealiseerd, liet hij ook een aantal belangrijke projecten na. Velen daarvan trekken 500 jaar na de realisatie nog steeds enorme aantallen bezoekers. Het meest gewilde, maar tegelijkertijd ook meest lastig te bezoeken werk van Da Vinci in Milaan is het Cenacolo Vinciano, oftewel het Laatste Avondmaal.

Dit artikel bevat vooral de praktische informatie voor een bezoek aan het Laatste Avondmaal in Milaan. In een apart artikel (verschijnt later in 2024) vertel ik meer over het Cenacolo Vinciano en waarom het zo bijzonder is.

Bezoek Laatste Avondmaal Milaan

Tickets kopen voor Da Vinci’s Laatste Avondmaal in Milaan

Wanneer je naar Milaan komt en het Laatste Avondmaal wilt bezoeken, kijk dan snel of er via de officiële site van het Cenacolo Vinciano nog tickets beschikbaar zijn. Zeker in de maanden maart tot en met oktober verkopen de kaartjes snel uit. 

Zijn de tickets voor Da Vinci’s meesterwerk op bovengenoemde site al uitverkocht? Dan kun je het alsnog proberen via de websites van ticket-resellers als Get Your Guide en Tiqets. Heb je de mogelijkheid, neem dan zeker een gids erbij!  

"Tickets voor Da Vinci's Laatste Avondmaal verkopen snel uit, dus boek van te voren."

Op de officiële website van het Cenacolo Vinciano, gaan de tickets voor het Cenacolo vier keer per jaar in de verkoop: eind maart voor de periode 1 mei tot 31 juli, eind juni voor de periode 1 augustus tot en met 31 oktober, enzovoorts. Deze kaartjes kosten 15€, kinderen tot en met 17 zijn gratis, vanaf je 18e tot en met je 25e betaal je 2€. Je koopt de tickets via de website cenacolovinciano.it, waarna je doorverwezen wordt naar Vivaticket, die de betaling afhandelt. Zeker in het hoogseizoen verkopen deze tickets binnen no-time uit en kan het dus zijn dan je misgrijpt. 

De kaartjes staan op naam. Zorg ervoor dat je bij het kopen van de tickets de naam invoert zoals deze op je identiteitsbewijs staat dat je mee moet nemen voor je bezoek. 

Op bepaalde tijden worden ook tickets verkocht met rondleiding in Italiaans of Engels. Kosten zijn dan 23€, inclusief gids en audioguides. Voor de Engelstalige tours is dat dagelijks om 9.30, 11.30, 15.00 en 17.00u. 

Santa Maria delle Grazie in Milaan. in de naastgelegen refter schilderde Da Vinci zijn Laatste Avondmaal
Bezoek Laatste Avondmaal Milaan

Laatste Avondmaal uitverkocht: waar tickets kopen

Zijn de kaartjes voor Da Vinci’s Laatste Avondmaal uitverkocht? Je kunt dan kijken of je tickets kunt kopen via de website van resellers, dus bijvoorbeeld Tiqets of Get Your Guide. Je betaalt dan iets meer, maar hoe vaak krijg je nu de kans om voor het enorme werk van Da Vinci te staan? 

De tickets die resellers verkopen geven je soms alleen het recht op een bezoek aan het Laatste Avondmaal. Maar er zijn ook combi-tickets te koop waarbij je naast het bezoek aan het meesterwerk van Da Vinci ook mee wandelt naar het Castello Sforzesco en de Dom van Milaan. Bedenk voor de aankoop van deze tickets wat het beste bij jouw wensen en budget past. 

Heb je eenmaal kaartjes voor het Laatste Avondmaal van Da Vinci bemachtigd? Dan kun je je gaan voorbereiden op het bezoek. De tickets staan op naam. Vaak kan tot 24 uur van tevoren de naam op de tickets nog gewijzigd worden, maar kijk dit even na. Heb je de kaartjes via de directe site verkocht? Dan wijzig je de namen via je account bij Vivaticket. Wanneer je de tickets bij Get Your Guide of Tiqets kocht, doe je dat via de daar aangemaakte accounts. 

"De kaartjes voor het Laatste Avondmaal staan op naam. Wees op tijd aanwezig en neem een ID-bewijs mee."

Het bezoek aan het Laatste Avondmaal van Da Vinci

Op de dag van het bezoek moet je een half uur van tevoren aanwezig zijn. Zorg dat je dus op tijd op het plein voor de Basilica Santa Maria alle Grazie staat. Bij de ticketoffice, op Piazza Santa Maria delle Grazie 2 , ga je naar binnen. Toon hier je ticket (die mag je ook digitaal meenemen) en een identiteitsbewijs waarop je naam staat. Als alles op orde is, krijg je een papieren ticket met barcode erop. Deze wordt later bij de entree gescand. 

In de ticketoffice zijn een aantal kluisjes waar je 15 minuten voor de start van je bezoek je tas in kunt achterlaten. Water mag niet mee naar binnen, dus zorg dat je flesje leeg is voordat je langs de tassen controle gaat. Na afloop van je bezoek kun je de fles weer vullen met fris water uit de fontanella die op het plein voor het gebouw staat. 

Met het kaartje ga je 10 minuten voor de tijd die op je ticket staat in de rij staan, voor kaart- en tassen controle. Eenmaal daar doorheen, moet je nog twee sluizen door voordat je daadwerkelijk de refter in kunt waar je zowel Da Vinci’s Laatste Avondmaal als de Crocifissione di Cristo van Donato Montorfano kunt bewonderen.

Foto’s maken mag, maar zonder flits. Let op dat het verboden is filmpjes te maken.

Na 15 minuten komt het bezoek tot een einde en gaat de hele groep via een andere deur en een binnentuin weer naar buiten. Vanuit de binnentuin kun je de museumwinkel nog bezoeken en eventueel (gratis) naar het toilet gaan. 

Entree van de refter waar het Laatste Avondmaal wordt getoonr
Download de app van het Cenacolo Vinciano voor meer informatie tijdens het bezoek aan Het Laatste Avondmaal in Milaan

Kledingvoorschriften voor een bezoek aan Da Vinci's meesterwerk

Het meesterwerk van Da Vinci bevindt zich in een religieus gebouw. Net als bij het bezoek aan kerken wordt dus verwacht dat je je tijdens een bezoek aan het Laatste Avondmaal in Milaan degelijk kleedt. Schouders, buik en knieën moeten bedekt zijn, teenslippers worden niet geaccepteerd.

De Vigne di Leonardo

Tot eind september 2023 kon je ook een bezoek brengen aan de Vigne di Leonardo. Ludovico il Moro, opdrachtgever van het Laatste Avondmaal, gaf Da Vinci een kleine wijngaard kado in de tuin van het tegenover de refter gelegen Casa Atellani. Deze wijngaard werd in het kader van de wereldtentoonstelling in 2015 opnieuw aangelegd en opengesteld voor het publiek. Nadat de LVMH groep het complex in 2023 overnam, sloot het eind september van dat jaar (voorlopig) haar deuren voor het publiek. 

Wil je meer weten over was Da Vinci en zijn genoten in Milaan deden? Koop dan de City Walk – Ontdek Milaan met Da Vinci die ik samen met Saskia van Ciao tutti maakte en ga op eigen gelegenheid op ontdekkingstocht door een onbekender deel van Milaan. Of boek dezelfde wandeling met mij!

Alle foto’s in dit artikel zijn © Inge de Boer of @roy_zeropxl
 Dit artikel bevat (mogelijk) affiliatelinks. Als jij iets via deze links koopt of boekt, dan krijg ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra.

× Meer info!