Milaan met Local

…die natuurlijk een bezoek waard zijn! Want naast de Dom van Milaan, het prachtige Castello Sforzesco, da Galleria Vittorio Emanuele II en de Navigli beschrijf ik hier vijf onbekende bezienswaardigheden in Milaan. Wat dacht je van street art, moderne architectuur, een overblijfsel uit het fascisme en een groene oase? Lees snel verder!

De geschiedenis van Milaan in een notendop

Milaan is een eeuwenoude stad die werd opgericht door de Kelten. De machthebbers die het in de twintig eeuwen daarna voor het zeggen hebben gehad, zijn niet op een hand te tellen: van de Romeinen en de Longobarden naar de hertogen families Visconti e Sforza. Vervolgens kwamen de buitenlandse overheersers uit Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. Pas in 1861 werd de Eenwording van Italië een feit. Maar dat betekende geen rust. In de afgelopen 160 jaar ging Italië van Koninkrijk van Fascistische staat naar Republiek. Elk van deze volkeren zetten een stempel op de architectuur en stedenbouw in de stad. Ik vertel je er graag meer over tijdens mijn rondleiding in Milaan. We zien tijdens deze tour zowel bekende als onbekende bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in Milaan bent.

“Een aantal nieuwe gebouwen in de stad zijn architectonisch erg interessant en in de loop der jaren tot bezienswaardigheden in Milaan verworden.”

En natuurlijk veranderde de ook de economie mee. Van landbouw werd Milaan het industriële centrum van het land. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde deze naar een op diensten gerichte economie. Om die te huisvesten moesten er kantoren gebouwd worden. Je ziet deze overal in de stad terug, van het oude centrum tot aan de moderne wijken die in de afgelopen jaren de grond uit zijn gestampt. Gedurende de jaren zijn een aantal hiervan een bezienswaardigheid in Milaan geworden. Hieronder mijn top 5.

Moderne architectuur in Milaan: meer dan het Bosco Verticale

Toen het Bosco Verticale in 2014 werd opgeleverd, werd het als snel het groene icoon van Milaan. De gebouwen staan door het vele groen in contrast met de andere, strakkere nieuwbouw in het gebied rondom Piazza Gae Aulenti. Maar mocht je meer moderne architectuur willen, dan moet je eigenlijk ook naar CityLife gaan

CityLife is een nieuwe wijk in Milaan die nog steeds in ontwikkeling is. Tot 2007 was dit gebied onderdeel van de Fiera di Milano, de jaarbeurs van de stad. Men besloot echter dat het logistiek gezien efficiënter was om deze naar buiten de stad te verplaatsen. Dit gebied kwam dus vrij. Vervolgens werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Je kunt het resultaat daarvan nu met eigen ogen bewonderen: drie hoge kantoortorens, ontworpen door starchitects Zaha Hadid, Daniel Libeskind en Arata Isozaki. Daarnaast twee luxe wooncomplexen en een prachtig park. Milaan met Local biedt trouwens ook de mogelijkheid om een Nederlandstalige rondleiding te reserveren waarin we ons focussen op deze onbekende bezienswaardigheden in Milaan! Lees er hier meer over. 

In dit park trouwens een selectie van circa 20 kunstwerken, allemaal site-specific en gemaakt door jonge kunstenaars in opdracht van de Gemeente Milaan. Je kunt er dus relaxen, winkelen, mooie plaatjes voor je instagramaccount schieten en cultuur opsnuiven. O, en vergeet in de zomermaanden niet neer te strijken op het relaxte terras van GUD CityLife!

Vijf keer wat te doen Milaan citylife
Onbekende bezienswaardigheden in Milaan_Stazione Centrale

Milano Centrale, een bezienswaardigheid van formaat

Het huidige centrale station van Milaan is al de derde op een rij. De eerste was dichtbij Piazza XXV Aprile en werd halverwege de 19e eeuw gebouwd om Milaan met Monza te verbinden. Enkele jaren later bleek dit station te klein en onhandig met het Naviglio della Martesana zo goed als voor de deur. Dus verhuisde Milano Centrale naar een plek een paar honderd meter oostelijker. Maar toen het centrum steeds drukker werd, besloot men te zoeken naar een nieuwe locatie. Al in 1906 begon met met het maken van plannen voor de bouw van een station op de huidige locatie. De Eerste Wereldoorlog en de enorme groei in treinreizigers maakten dat de plannen meerdere keren aangepast moesten worden. Uiteindelijk werd het complex in 1931 (onder toeziend oog van Mussolini) in gebruik genomen.

Vanaf Milano Centrale vertrekken er elke dag ruim 300.000 reizigers naar een andere bestemming in Italië of in Europa. Wist je dat er sinds tien jaar een goed functionerende hogesnelheidslijn door Italië raast? Je kunt daardoor in minder dan 3 uur van Milaan naar Rome reizen! Of in 40 minuten met je voeten in het Comomeer staan. Het kan allemaal. 

“Milano Centrale, het centraal station van Milaan, is al meerdere keren verhuist maar zit sinds 1931 op zijn huidige locatie.”

Een mix van stijlen

Milano Centrale is dus een van de vijf onbekende bezienswaardigheden in Milaan. Als je landt op Malpensa of Bergamo/ Orio al Serio en vanaf daar de bus of trein naar Milaan neemt, wordt je op Milano Centrale afgezet. Vanaf daar reis je verder naar je accommodatie. Maar neem eerst eens de tijd om dit architectonische hoogstandje van rationalistische, neoklassieke en liberty architectuur te bewonderen. Stap je uit de trein de stationshal in, dan zie je de prachtige tegelwerken die de vier belangrijkste steden uit de geschiedenis van het jonge land afbeelden: Turijn, Milaan, Florence en Rome. Of bewonder de ‘galleria delle carrozze’, op de begane grond. Kun je het je voorstellen dat een aantal decennia geleden de rijke reizigers hier met paard en wagen aankwamen en zich vervolgens gingen begeven naar de wachtruimte voor de eerste klasse?

Milano Centrale heeft trouwens ook een rauwe rand. In de Tweede Wereldoorlog vertrokken vanaf Spoor 21 wagons met mensen naar de concentratiekampen. Helaas kwamen velen daarvan niet terug. Mocht je hier meer over weten, dan is een bezoek aan het Shoah museum in Milaan zeker de moeite waard.

Vijf--onbekende-bezienswaardigheden-Milaan-Basiliek-SantEustorgio-min-1
Vijf-onbekende-bezienswaardigheden-Milaan-Cappella-Portinar

Cappella dei Portinari, misschien wel de meest onbekende bezienswaardigheid

Aan de zuidzijde van de stad, net boven de Darsena en de gezellige buurt rondom het Naviglio Grande staat de Basilica di Sant’ Eustorgio. De basiliek is één van de weinige kerken in Milaan die een duidelijk herkenbare kerktoren heeft. Let op, hij staat achter de kerk dus je zult hem niet van veraf al herkennen. Men vermoed dat deze kerk is gesticht in 344 na Christus. Milaan was toen een van de belangrijkste steden van het Westelijk deel van het Romeinse Rijk.

Keizer Constante schonk aan de bisschop Sant’Eustorgio de overblijfselen van de drie Wijzen uit het Christelijke geloofsverhaal. Deze overblijfselen waren opgeborgen in een zware stenen tombe en werden helemaal vanuit de Aya Sophia in Constantinopel (het huidige Istanbul) naar Milaan gebracht. Eenmaal aan de rand van de stad gekomen (dit was toen nog onbebouwd gebied) trokken de ossen het niet meer. Uitgeput van de lange reis en het trekken van het gewicht streken ze neer. Sant’Eustorgio besloot dat op deze plek een nieuwe kerk gebouwd moest worden, ter ere van deze overblijfselen. 

Een prachtig verhaal natuurlijk, maar waar ik hier vooral op wil wijzen is de prachtige Cappella Portinari, die achter de basiliek staat. Het onbekende monument werd in de 15e eeuw gebouwd door een rijke Florentijnse bankdirecteur – de heer Portinari – die voor zijn werk naar Milaan moest verhuizen. De kapel is gewijd aan San Pietro Martire, oftewel Petrus de Martelaar. Een prediker die vooral in Toscane veel wordt aanbeden. 

Wat meteen in het oog springt is de indrukwekkende ‘tombe’ of ‘arca di San Pietro Martire’ en het prachtig gekleurde plafond. Een kaartje voor dit museum koop je ter plekke bij het museum (over het algemeen is reserveren niet nodig) of online

Steeds meer street art als bezienswaardigheid in Milaan

Tijdens mijn stadswandeling door Milaan lopen we eigenlijk altijd langs de Gucci Art Wall, een kunstwerk / reclamebord dat zo ongeveer elke twee maanden wordt vervangen. Maar er is nog veel meer street art in Milaan. Een daarvan kom je ook tegen als je wandeling zes doet uit de time to momo gids Milaan die ik schreef. Dit kunstwerk is een van mijn favoriete muurschilderingen in Milaan, gemaakt door Millo. 

De Giardino delle Culture werd in 2015 geopend met als doel om de ongebruikte ruimte in deze wijk weer (nieuw) leven in te blazen. Millo maakte er twee prachtige muurschilderingen met de titels ‘Love Seeker’ (rechts) en ‘Heart Slingshot’. Wat mij zo aanspreekt aan deze werken? De eenvoud van de zwart / wit tekeningen, die enerzijds heel duidelijk leesbaar zijn maar anderzijds om verdieping vragen. En natuurlijk het enorme rode hart dat eruit springt: het laat je smelten, zelfs een koele kikker als ik.


Vijf-onbekende-bezienswaardigheden-Milaan-street-art-min

Orto Botanico Brera

Als het druk is in het centrum van Milaan, vind ik het altijd fijn om even de Orto Botanico di Brera in te lopen. De tuin is niet echt een onbekende bezienswaardigheid, maar meer een bestemming die wat mij betreft wel gezien moet worden tijdens een bezoek aan de stad. Het is trouwens nog geen 10 minuten lopen van het Piazza del Duomo en middenin de gezellige wijk Brera. 

Om er te komen ga je eerst de binnenplaats van het Palazzo di Brera op. Je merkt al direct dat de sfeer anders is, bijna alsof je een kerk in stapt. Het is er stiller, iedereen vertraagd en bewonderd de personen die in de ‘cortile d’onore’ worden geëerd. Vervolgens loop je door de hoge gangen van de Academie delle Belle Arti richting de achterkant van het complex. Eenmaal buiten kan het niet mis gaan: je hoort de vogels fluiten en ziet het groen uitbundig aanwezig zijn. Zelfs in de winter! 

De toegang tot de Botanische tuin is gratis. Strijk er gerust neer met een boek (bijvoorbeeld met deze gids) en komt tot rust.

Vijf onbekende bezienswaardigheden in Milaan orto botanico
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

× Meer info!