Wat te doen aan het Comomeer
Ik woon met ontzettend veel plezier in Milaan, maar moet er wel bij zeggen dat de nabijheid van het Comomeer daar een belangrijke rol in speelt. Zoals de titel van mijn reisgids al doet vermoeden is het Comomeer ‘verrassend veelzijdig’. Je kunt er genieten van de sfeervolle straten van Como, flinke (meerdaagse) hikes maken, relaxen op een van de strandjes, op zoek gaan naar de beste restaurants of met je geliefde een zonsondergang meepakken. En dan is de opsomming nog niet compleet.
De afgelopen jaren had ik verschillende redenen om mij in het Comomeer verdiepen. Daar kwamen een aantal mooie producten uit voort: een stadswandeling door Como in samenwerking met Ciao tutti en een stadsspel door hetzelfde Como én sinds de zomer van 2023 ook een Secret City Trail door Bellagio. En een complete reisgids over het Comomeer met prachtige foto’s gemaakt door Roy, die je zelfs op een regenachtige herfstdag in zomerse sferen brengen.
In dit artikel neem ik je mee naar het Comomeer en geef ik je tips over wat te doen aan dit prachtige noord-Italiaanse meer.
Ben je nu al overtuigd? Dan kan je de reisgids ‘Comomeer – verrassend veelzijdig’ via deze link aanschaffen.
Het ontstaan van het Comomeer en de geschiedenis van de regio
Het Comomeer ontstond miljoenen jaren geleden, toen de gletsjers zich uit de Povlakte begonnen terug te trekken richting de Alpen. Door de enorme massa’s ijs, water en gesteente die dit met zich meebracht, werd het gebied langzaam uitgesleten. De eerste nederzettingen stammen uit de prehistorie en de stad Como, toen nog Comum Oppidum genoemd, werd al ruim voor de start van de huidige jaartelling gesticht. Het waren echter de Romeinen onder leiding van Julius Caesar die het gebied definitief gingen bewonen. Je ontdekt hier meer over als je de City Walk of de Secret City Trail door Como doet.
"Al in de 17e en 18e eeuw was het Comomeer een geliefde bestemming. Als je wel eens aan het Lago di Como bent geweest of mijn reisgids doorbladert, kun je je voorstellen waarom"
In de 17e, 18e en 19e eeuw eeuw maakten veel Europese intellectuelen de zogenaamde ‘Grand Tour’. Een reis waarin ze kennis maakten met de politiek, cultuur, kunst en geschiedenis van andere Europese landen. Ze bezochten, net als Leonardo da Vinci enkele eeuwen eerder, de indrukwekkende waterval Fiumelatte. Maar vooral een boottocht over het Comomeer met uitzicht op het indrukwekkende berglandschap maakte onderdeel uit van deze ‘expeditie’. Als je al eens aan het Lago di Como bent geweest of mijn reisgids doorbladert kun je je wel voorstellen waarom deze etappe zelfs in die tijd al zo geliefd was!
Hoewel het Comomeer een populaire vakantiebestemming is, blijft massatoerisme uit. Dat komt door het simpele feit dat er door de steile bergwanden geen of nauwelijks ruimte is voor grote hotels of vakantieparken. En dat is voor mij een van de redenen waarom ik er zo graag naar toe ga!
Welke kant van het Comomeer is het mooist?
Wie de kaart van het Comomeer wel eens heeft bestudeerd, zal zijn opgevallen dat het meer de vorm heeft van een omgekeerde ypsilon. De reisgids die ik schreef is dan ook opgedeeld in vier delen: naast een introductie is er een hoofdstuk over de oostzijde (het deel tussen Lecco en Colico), de zogenaamde Triangolo Lariano (de driehoek tussen Como, Bellagio en Lecco) en de westzijde, tussen Como en de Pian di Spagna, aan de noordoostzijde.
Ik ben zelf het meest bekend met de oostzijde van het meer en het Triangolo Lariano. Dat heeft een heel praktische reden: wij reizen alleen met het openbaar vervoer en de treinverbindingen tussen Milaan en de oostzijde van het Comomeer én het Triangolo Lariano zijn optimaal.
Maar welke kant van het Comomeer is nu het mooist? Eerlijk gezegd vind ik dat een heel lastige vraag. Dus ik ga voor het politiek correcte antwoord 🙂
Vakantie aan het Comomeer, voor ieder wat wils
Het gebied rondom Como ligt niet ver van de grens van Zwitserland is wat rijker. En dan bedoel ik niet alleen dat er enorme villa’s met prachtige tuinen zijn, maar ook weides met olijfolie die je in mediterrane sferen brengen. Het Triangolo Lariano is minder bekend, bevat landbouw (er werden rondom het meer ooit veel schapen gehouden) maar biedt alle mogelijkheden die ook de rest van het meer biedt: wandelen of fietsen, fijne strandjes, een bezoek aan het gezellige Como of andere stadjes en lekker eten.
Ga je bij Lecco naar het noorden, dan vind je steile bergwanden (geschikt voor wandelingen tot zelfs bergbeklimmen), kleine strandjes vanwaar je het meer kunt induiken, maar ook havens voor watersporters. Helemaal aan het noorden van het meer wordt het weer wat vlakker en ruimer. De conclusie? Eigenlijk kan je niet misgrijpen, het hele Comomeer is prachtig! Zoek je vakantiebestemming uit op basis van hoe je je vakantie wilt doorbrengen en wat je wilt gaan doen.
"Mijn favoriete plek aan het Comomeer is bij Nesso. Maar niet op de plek die je zou verwachten!"
Wat ik de mooiste plek aan het Comomeer vindt? Dat is dan toch wel Nesso. En niet het bekende bruggetje die al duizenden keren voorbij is gekomen op instagram en waarvan Beau van Erven Dorens vanaf sprong. Nee, net iets hoger, op een wandelpad onderweg naar het dorpje, vanwaar je de waterval vanuit de berg ziet spuiten. De foto die ik daar maakte vind je trouwens terug in de reisgids Comomeer – verrassend veelzijdig, die verscheen bij Edicola uitgevers en die je via deze link kunt aanschaffen.
De belangrijkste stadjes aan het meer
Het Comomeer heeft een lange en belangrijke geschiedenis in de ontwikkeling van Italië. Al eeuwenlang zijn de routes langs het meer belangrijke verbindingswegen tussen noord-Europa en Italië. Voor het uitbreiden en uitoefenen van macht, maar ook voor handel en de verspreiding van het christendom.
De belangrijkste dorpen liggen op plekken waar valleien bij het meer uitkomen of bij economische centra. Zoals Lecco, dat lang een belangrijke rol speelde bij het winnen en verwerken van mineralen en ijzers. Of Como, voor de productie van zijde vanaf de 16e eeuw en als tolpost voor het verhandelen van producten van het ene naar het andere land. Maar ook plaatsen als Varenna, Bellagio en Menaggio (in het midden van het meer), Argegno (de verbinding met het Lago di Lugano en dus Zwitserland en alles wat ten noorden daarvan ligt) en Colico (waar de Valtellina en de route over Splügenpas op uitkomt) zijn grotere en belangrijkere plaatsen. Meer recenter en vooral vanwege de interesse van Como als vakantiebestemming, zijn ook plaatsen als Lenno en Tremezzo – waar respectievelijk de Villa Balbianello en Villa Carlotta liggen – belangrijker geworden voor het Comomeer.
Dat wil trouwens niet zeggen dat dit de enige plaatsen zijn die een bezoek waard zijn. Integendeel. Ga gewoon op pad, het liefste te voet, en geniet ook van de prachtige slapende bergdorpjes, waar het in de smalle stegen zelfs op de heetste dagen nog heerlijk koel is!
Een bezoek aan Como: zeker de moeite waard
Lecco en Como zijn de grootste steden aan het Comomeer. Hoewel beide steden hun charme hebben, gaat mijn persoonlijke voorkeur toch uit naar Como. Het centrum van deze stad is net iets groter en tegelijkertijd intiemer. In de autovrije straten zijn veel kleine winkels en de plein worden in de zomermaanden gevuld met het gezellige geklets van Italianen en toeristen. Meer over een bezoek aan Como lees je in het artikel gewijd aan deze stad.
"Como is een fijne stad met autovrij centrum, leuke boetieks en gezellige pleinen met horeca."